cultura

Insaciables verds!

DIFICULTAT màxima · Els Castellers de Vilafranca carreguen el majestuós quatre de nou net en la X Diada del Mercadal de Reus bon resultat · La Colla Vella i els Minyons hi fan el tres de nou. Mataró descarrega el quatre de nou a Lleida

Una canalla valentava accentuar el ritme d'ascens i
el quatre de nou net es va carregar amb grandiloqüència
La polèmica de la
jornada es va produir
amb el cinc de vuit que va intentar la Colla Joves

Impressionant. Els Castellers de Vilafranca van tornar a fer història ahir a Reus: van carregar el quatre de nou net, un dels reis de la gamma extra. La gesta es va produir en el marc de la X Diada del Mercadal, una cita que, tot i que té un cartell de luxe, es va saldar amb aquest únic castell de màxima dificultat.

Amb la millor credencial possible d'haver descarregat consecutivament tres torres de vuit netes, els Castellers de Vilafranca es van presentar a la capital del Baix Camp amb la ferma voluntat de llançar-se a aconseguir el quatre de nou net, una bestiota que encara mai no han pogut descarregar, però que aquesta vegada semblava més factible que mai. Els verds, que l'últim cop que se les van tenir amb el castell total va ser fa dos anys, a Sitges, en un intent frustrat, van protagonitzar una escomesa a pit obert sobre la temuda estructura. Però amb l'entrada dels sisens, el primer tast per veure si la cosa pot anar bé, quan tot el tronc s'erigeix amb una presència esfereïdora, la sensació no era la millor, ja que els pisos superiors havien quedat amb la mida massa tancada per poder salvar el camp de mines en què s'havia de convertir el castell a partir d'aquells moments.

La decisió d'una canalla molt valenta –incommensurable– va accentuar el ritme d'ascens i el quatre de nou net es va carregar amb tota la seva grandiloqüència, en un Mercadal rendit al coratge dels vilafranquins. En qualsevol cas, la caiguda no es va poder evitar. Vilafranca carregava el cinquè quatre de nou net del seu historial, i Reus el tornava a veure, després del que havien descarregat els Minyons el 2001, en l'última seqüència completa d'aquesta meravella que es recorda. Els verds, que havien arrencat de tres de nou, van acabar la seva actuació amb la torre de vuit. La caiguda va ser dura.

Quant a la resta de colles, cal destacar que els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van descarregar el tres de nou, de factura molt bonica en el cas dels terrassencs, que continuen treballant l'estructura amb vista al tres de deu que volen dur a Girona (30 d'octubre). Els Minyons ho van arrodonir amb el tres de vuit amb l'agulla –el primer del seu compte particular enguany– i el cinc de vuit, un castell que també es va anotar la Colla Vella.

Precisament, la polèmica de la jornada es va produir amb el cinc de vuit que va intentar la Colla Joves; tot i la confusió del moment, les imatges de televisió demostren que va caure abans que l'enxaneta encavalqués el segon pom i, per tant, abans de poder-se considerar carregat.

En qualsevol cas, la qüestió no deixa de ser una anècdota al costat de la constatació que a la Joves, malauradament, aquest final de temporada se li farà molt llarg. Els Xiquets de Reus, per la seva banda, van tenir en el tres de vuit el seu millor castell.

Mataró, desperta!

Una altra de les notícies destacades que ha deixat el cap de setmana casteller es va produir ahir a Lleida, on, amb motiu de la diada de Sant Miquel, els Capgrossos de Mataró van descarregar un quatre de nou preciós, el tercer de la temporada, però el primer d'aquest segon tram. La colla necessitava amb una certa urgència un triomf com aquest per agafar empenta amb vista a l'exigent calendari que ha d'afrontar en la recta final de curs, i el va aconseguir, no sense esforç i havent de saber temperar els ànims després d'una primera temptativa desmuntada amb els dosos posats, per un excés de nervis repartits per tota l'estructura. Els Capgrossos han tornat.

Els Castellers de Lleida, per la seva banda, van firmar la seva millor actuació de l'any amb el primer dos de vuit descarregat del curs present.

Reus. X Diada del Mercadal
Castellers de Vilafranca:
3/9f, 4/9net(c), 2/8f, 2P/5
Minyons de Terrassa:
3/9f, 5/8, 3/8a, P/7f(c)
Vella dels Xiquets de Valls:
5/8, 3/9f, 4/8, 2P/5
Xiquets de Reus:
3/8, 4/8, 2/7, vano de 5
Joves Xiquets de Valls:
3/8, 4/8, i5/8, P/5
La catedral grisa haurà d'esperar
Els Castellers de Sants no van poder completar tots els objectius que s'havien fixat per a la diada d'ahir al seu districte. Els borinots van carregar el seu primer dos de vuit de l'any, però la caiguda va afegir nervis a la colla a l'hora d'afrontar el cinc de vuit, un castell que van desmuntar al primer avís, per evitar una possible caiguda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.