cultura

Xavi Castillo

Actor teatral

“Els valencians veuen lògic que un alcalde censuri”

Li ha tocat un paper prou faller: ser el bufó del País Valencià del PP. Lamenta ser-ne l'únic; que els artistes hagin renunciat a ser populars i crítics. Aquests dies presenta espectacle a la Sala Muntaner de Barcelona: Això ho pague jo.

Va ser company de classe de Sol, Picó. Què té Alcoi que cuina artistes tan personals?

És cert que d'Alcoi han sortit actors com l'Ovidi, la Sol o el Carles Santos. Jo vaig viure l'etapa que La Cassola buscava professionalitzar-se. Va ser una gran escola. Ara no concebo que l'humor valencià sigui el mateix. A mi no m'agrada molt de l'humor que es fa a València; em sembla molt light. Es busca la qualitat però no critica l'actualitat. Jo em mantinc el en teatre de batalla.

Molts companys de teatre no el consideren actor de teatre: diuen que és un showman. És el Leo Bassi del País Valencià?

No volen catalogar-me com a teatrer. Els molesta. Jo només faig el teatre que vaig aprendre. Són ells que han canviat a políticament correctes. Per mi Bassi, Rubianes, Colombaioni,Els Joglars d'en Boadella, Jango Edwards o John Melville són unes referències de les quals em sento molt per sota.

Parla d'Albert Boadella. Com interpreta la seva direcció al teatre d'El Canal d'Esperanza Aguirre?

Em sembla desproporcionat l'atac. Hi ha una part de la cultura que li té enveja, en el fons. Potser sí que ha fet un canvi de jaqueta, però personalment li dec molt. Jo, que no surto de cap Institut del Teatre, n'he après molt d'ell a fer teatre. Jo no vull demanar ajudes; és una opció personal.

Un rector l'ha imitat en un sermó.

I no va agradar a les feligreses. Només utilitzo el que diuen ells fent-ne paròdia. Els polítics s'enfaden i et censuren. El que és greu és que els valencians, en general, veuen normal que els alcaldes prenguin aquestes mesures. Jo reivindico la normalització de la sàtira. A Catalunya hi ha un programa com Polònia, que suposo que també haurà tingut friccions, però és inimaginable que es vegi a Canal 9 del País Valencià. Alfonso Rus,alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València, ha dit “me cago en la censura” o com que té tants càrrecs diu, fatxenda “Soy Superman”. I la gent, el vota.

Entre el seu públic, forçosament, hi ha d'haver votants del PP. Els polítics el censuren, però els seus conciutadans el contracten. Això enorgulleix?

Quan pregunto qui vota el PP a València en una funció, ningú no aixeca la mà; però els del costat els assenyalen. És un joc. Hi ha alcaldes que han negat el dret a fer una funció en un espai públic. Llavors, és quan els mateixos organitzadors, ho traslladen al poble veí i hi van 2.000 persones!

El llibre sobre la història de Pot de Plom havia d'editar-lo Bromera, però se'n van desdir.

Va ser un encàrrec seu. Quan el van veure amb totes les fotos es van autocensurar. El vam editar nosaltres. Ja hem cobert despeses; es ven molt bé en grans superfícies i en petites llibreries.

Fa molta broma del capità moro, un empresari fatxenda que convida pertot. Ell ho sap?

És fester. Aquest desembre ha comprat quatre entrades per a una actuació benèfica. La seva dona riu molt. Ha estat capaç de convidar a xurros tot el poble i s'ha fet famosa la frase “Això ho pague jo”, que és la que faig servir per a l'espectacle i també per al llibre. Al final va resultar que, efectivament, el llibre ens el vam pagar nosaltres!A Alcoi, tothom sap que és ell. Rus també és empresari, però en clau Berlusconi. Reacciona de manera perillosa. Avisa tothom que no ens contracti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.