cultura

Crítica

cinema

Salvem el cinema

De vegades crec que la missió del crític és queixar-se, passi el que passi. Potser per això ara em trobo amb una cartellera plena de grans noms, segurament la més potent des de fa molts mesos, i em sembla que cap d'ells ha donat precisament el millor de si mateix en les seves respectives pel·lícules: ni els germans Dardenne (El niño de la bicicleta), ni Roman Polanski (Un déu salvatge), ni Lars von Trier (Melancolía), ni David Cronenberg (Un método peligroso) no arriben a les excel·lències d'altres temps, crec jo. I per això l'aparició d'una opera prima com Attack the block, de Joe Cornish, em sembla una benedicció, una veu realment pròpia que porta el cinema comercial cap a extrems de creativitat i sinceritat absents de les calculades –encara que suggeridores i sofisticades– propostes dels grans mestres. Attack the block sorprèn i meravella perquè fa el que sempre han fet els més avançats: partir de la tradició per tal de renovar-la i apropar-la al seu temps.

El material no promet res de bo: una comèdia de ciència-ficció adolescent, una invasió extraterrestre, una colla de nanos lluitant per defensar la terra. Però l'espontaneïtat alegre i confiada de Cornish respecte a aquest punt de partida, la manca de prejudicis, li atorguen una frescor inoblidable. I és així com Attack the block passa a ser moltes més coses: una història d'iniciació, una reflexió metafílmica sobre la generació Spielberg, una constatació de la fina línia que separa avui dia els gèneres, fins i tot allò còmic d'allò dramàtic o tràgic... Vida i ficció es barregen, i la seva energia devastadora deixa un pòsit amarg, com si després de l'aventura arribés sempre el desencís. Però també l'alegria del cinema, del primer cop: Attack the block desperta les consciències.

Attack the block
Dir.: Joe Cornish. Int.: John Boyega, Jodie Whittaker
Gran Bretanya-França, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

TEATRE

El Teatre del Raval tanca una programació escènica de 17 anys

BARCELONA

La Marfà acull una residència dels músics Oriol Marès i Talal Fayad

GIRONA