cultura

Crítica

clàssica

Cap d'Any

Des de 1987 l'Orquestra Simfònica del Vallès no falta a la cita amb els concerts de valsos i danses que en tants països caracteritzen l'arribada de les festes de Nadal, i especialment Viena, que ininterrompudament des de l'any 1941 fa el cèlebre concert de Cap d'Any amb la seva orquestra filharmònica. D'altres anys s'havia aprofitat l'extens repertori de valsos bellíssims que hi ha en tota la producció musical, i en tants compositors com ara Txaikovski, Gounod, Delibes i Richard Strauss. Enguany, però, s'ha tornat preferentment a les obres de Johann Strauss, la qual cosa és un risc perquè permet més directament la comparació amb el concert de Viena. Cal reconèixer que els valsos es van produir de manera discreta i en canvi, en les polques, l'orquestra es va desinhibir molt més fins a fer interpretacions molt apreciables, com la Jockey polka de Josef Strauss.

El concert oferia altres al·licients, com el d'incloure tres obres del polonès present a la sala, Janusz Bielecki, una curiosa amalgama d'empresari i compositor, en una presentació amb el patrocini honorífic de l'ambaixador de Polònia i de la Fundació Prínceps de Radziwill. Bie-lecki proposa una música amable i fàcil de copsar, en obres, com Vida de secrets, en què, amb l'acordió, aporta reminiscències piazzolesques. Vam tenir la gran sorpresa de veure en la plaça de concertino l'exquisida violinista Helena Satué, que suplia les vacances de la titular, la italiana Mirela Lico. L'orquestra va demostrar, especialment en la segona part, el seu tarannà festiu en un concert ple de gags. Dirigia Michal Nesterowicz, un polonès guanyador del concurs de Cadaqués de l'any 2008, molt implicat en la seva tasca.

Orquestra Simfònica del Vallès: Festival de Valsos i Danses
Concerts Simfònics al Palau
Palau de la Música Catalana, 10 de desembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.