cultura

Tocs. cobla

de

Pretèrits èxits actuals

La casualitat ha volgut que dues cobles emetessin simultàniament sengles volums discogràfics sota un mateix epígraf, èxits, una paraula que demostra que té diverses interpretacions. De la Cobla Sant Jordi, La sardana, grans èxits, greatest hits, que inclou obres de Pep Ventura, l'Avi Xaxu, Morera, Saderra, Garreta, Bou, Mas Ros, Puigferrer i Viladesau que pertanyen inapel·lablement al top ten clàssic més popular per a cobla i que mereixien una revisió discogràfica actualitzada. Completen el repertori obres de Josep i Joaquim Serra, Manén, Toldrà i Ros Marbà que no pertanyen en la mateixa mesura a l'imaginari popular però que, pel que representen de qualitat en el repertori més culte, sens dubte s'hi poden incorporar, com a mínim, com a greatest pearls. De Marc Timón, el compositor més jove i un dels dos actualment vius de l'elenc, s'hi inclou una perla que tampoc té el grau d'èxit però que tanca el repertori com assenyalant la perspectiva de futur de la creativitat per a cobla.

I per a perspectiva de futur, la de la Cobla Contemporània. Si més no, comercialment. Dissabte que ve durà a terme a Sabadell la seva habitual contribució solidària participant en l'encesa d'espelmes de Mans Unides, una ocasió en què potser farà sonar una de les sardanes del volum Èxits 1.0, que recull quatre de les obres amb què ha conreat els seus èxits socials. D'entre les quals, Capital del cava, de Joan Làzaro, sintetitza com cap altra el concepte d'èxit entès com a gran sensació en el hit parade popular, un èxit irrefutable del sardanisme més recent que es fa acompanyar d'obres de Velasco, Serratacó i Martí de Joan per incrementar la dilatada discografia de la formació sabadellenca. En cobla, èxits d'ahir, èxits d'avui, èxits que haurien d'haver-ho estat i èxits que tant de bo ho acabin sent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.