cultura

Tocs. cobla

de

La imatge com a revulsiu

L'aparició de la televisió pública catalana va il·luminar els horitzons de moltes persones i de moltes realitats socials. L'invent era nou i donava marge per a les esperances, i s'hi van dipositar pel broc gros. D'una manera natural, o una mica per la cabota, com és el cas de la música per a cobla i la sardana, que per acreditar la condició d'objecte televisiu van precisar d'una festa popular (per no dir-ne manifestació obertament reivindicativa) per obtenir-hi un espai. El lideratge del sardanisme institucional va ser oportú i el suport social del tot necessari per vèncer els prejudicis d'alguns responsables tranuitats pretesament glamurosos que hi posaven pals a les rodes. Des d'aleshores la presència de la cobla i la sardana hi ha estat constant. Atzarosa, però constant.

Al llarg dels anys la graella de Televisió de Catalunya ha presentat algun accident com ara Aplecs i ballades, brillant exemple del que no s'ha de fer mai en televisió, però propostes com ara Sardana i Nydia han contribuït no només a divulgar el fet musical per a cobla i l'evolució de la sardana i la dansa catalana, sinó que els han impulsat amb projectes audiovisuals extraordinaris que han actualitzat moltes de les seves bases més arrelades. Però renovar-se o morir. És una premissa que convé tenir molt clara com a argument vital en qualsevol àmbit i que en matèria de comunicació es converteix en un principi indefugible. Ara Nydia i Rodasons es transformen en La Sonora, gran nom per a una gran realitat, la musical i la de l'expressió dansada, amb què a partir d'aquest vespre s'obrirà una finestra als salons de tot el país per il·luminar les ments més clarividents. Amb so, amb moviment i amb idees, que TVC ofereix des del 33 en un horari de caràcter generalista, apte per a tots els qui es vulguin deixar impressionar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

TEATRE

El Teatre del Raval tanca una programació escènica de 17 anys

BARCELONA