cultura

Tocs. cobla

de

Rendibilitats, aprofitaments i reinvencions

De la reconversió de Nydia en La Sonora només es poden extreure lectures positives. Amb els anys, la mateixa idea ha mutat i s'ha adaptat en diverses ocasions, però amb aquesta, a més, s'ha situat en una franja horària més accessible en un entorn de graella que pot afavorir la visibilitat de sectors de públic inèdits. El fet que s'hi afegeixin els continguts del Rodasons pot afavorir aquest efecte i, de passada, també pot diluir aquella sensació de vas incomunicat que sovint s'atribueix al món de la sardana i la música de cobla. És probable que la fusió dels dos programes obeeixi a un estalvi de despeses en producció, i fins i tot potser es tracta de l'argument principal, però atesos els resultats, no es pot dir que s'hagin perdut llençols en la bugada.

Són temps de revisió de tot plegat i, poc o molt, allò que té un interès acaba trobant la manera de reordenar-se. Per això xoca la reducció dels programes de ràdio de contingut coblístic i sardanístic, perquè el benefici social és molt alt amb una inversió humana que supera de molt l'econòmica. De moment, ja s'ha tallat de soca-rel un històric com ara La nostra festa, de Joan Noguera, a Ràdio l'Hospitalet, mentre que diverses emissores del país opten pel retall directe sense pensar en les conseqüències socials i culturals. Al cap i a la fi, la crisi justifica qualsevol línia d'acció si fa quadrar les balances. Però en aquests casos sorprèn l'absència de ganes per a la reinvenció, perquè segur que és possible. Iniciatives com ara l'internàutic Fes ta festa, de Jesús Ventura, o qualsevol altra que es pogués generar d'aquest estil, sembla aigua de maig per obrir portes a solucions menys taxatives que el tancament abrupte. Només cal pensar-hi i valorar-ne el benefici en la mesura que pertoca. El 33 n'ha indicat el camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Exploren l’agermanament de Montsoriu amb la regió de Ragussa-Modica

ARBÚCIES

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí