cultura

Troben restes d'un segon vaixell de la Guerra del Francès al Delta de l'Ebre

Arqueòlegs del CASC i del Museu de les Terres de l'Ebre rescaten una peça de la proa de la nau

El 2008 es va descobrir una altra embarcació que, juntament amb aquesta, formaria part d'una flota que va embarrancar el 1813

El passat 16 de gener, l'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja, el Museu de les Terres de l'Ebre i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) van rescatar un fragment de 15 metres quadrats a la platja del Serrallo d'aquest municipi del Montsià. Aquestes restes correspondrien a un dels cinc vaixells que van embarrancar a les costes del Delta durant la Guerra del Francès.

El nou fragment podria pertànyer a la proa d'un segon vaixell de la flota anglo-hispana que al juny de 1813 van atacar la ciutat de Tarragona, en aquell moment en mans de les tropes napoleòniques. La documentació que es conserva explica que una dotzena d'aquests vaixells, de tornada cap a Alacant, van quedar embarracats a causa d'una forta llevantada.

Alguns de les naus que formaven l'esquadrilla van poder tornar a la mar, mentre que cinc més –el Magnum, el Barum 122, el Southamptom 323, l'Harlequín 73, l'Hablioner 80 o l'Alfred 396-, es van acabar enfonsant.

La troballa la va fer un pescador de la zona que feia un parell d'anys que veia aparèixer i desaparèixer les restes entre la sorra. El el passat 16 de gener es va dur a terme l'extracció del fragment a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja. La peça s'ha guardat de manera provisional en un magatzem cedit per l'Ajuntament i segons ha explicat l'arqueòleg i tècnic del Museu de les Terres de l'Ebre, Toni Cartes, s'estudia la manera de traslladar-lo a Girona per poder dur a terme les tasques de conservació i restauració pertinents als laboratoris del CASC.

Segon derelicte

L'any 2008 es va descobrir el primer vaixell enfonsat, el Deltebre I. Està sencer de proa a popa i se n'han fet els primers treballs de prospecció i excavació. Una part de la càrrega del derelicte, formada en la seva major part per munició de plom per a armes lleugeres i també d'artilleria.

Segons Cartes, la nova peça localitzada és un indici que existeix un segon vaixell tot i que es desconeix a quina profunditat podria trobar-se i quines serien les condicions de conservació. “Potser amb una propera llevantada es destapa i podem aportar més informació sobre ell”, ha aventurat.

En qualsevol cas, els arqueòlegs han descartat que la peça trobada ara pugui pertànyer al primer vaixell. El CASC ha corroborat que les característiques que presenta aquest fragment de proa no coincideixen amb Deltebre I.

L'explicació del perquè han començat a aparèixer ara les restes d'aquestes embarcacions, dos segles després del seu naufragi, radica sobretot en la regressió del Delta.

“Des que es van fer els embassaments, l'Ebre no aporta els sediments que aportava a la desembocadura, i la mar guanya terreny al Delta”, ha apuntat l'arqueòleg.

Cartes també ha subratllat que la llevantada de Sant Esteve de l'any 2008 també va ser decisiva, ja que al “remoure tant front de costa ara s'estan descobrint molts jaciments subaquàtics nous”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.