Troben 5.000 nous fòssils de fa 13.000 anys al jaciment del Molí del Salt

La desena campanya d'excavacions al Molí del Salt, jaciment de Vimbodí i Poblet, ha posat al descobert 5.000 noves restes fòssils, sobretot d'eines de pedra i de restes de fauna. Entre les troballes sobresurten dos gravats i dues puntes de llança de fa 13.000 anys (paleolític superior). Els treballs van acabar divendres passat després d'un mes i mig de feina que han dut a terme l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l'àrea de prehistòria de la URV.

El director dels treballs, Manuel Vaquero, ha destacat la troballa d'eines d'os perquè eren escasses: «Les que hem trobat aquest any són dues peces, d'entre 4 i 5 cm de llarg. La seva morfologia indica que es podrien fer servir com a eines de cacera. De pedra, n'hi ha moltes, però d'os no. Impliquen més temps de fabricació i pensem que molt probablement tindrien algun significat de tipus simbòlic que desconeixem.»

Els gravats són dues plaquetes d'entre 20 i 30 centímetres de llarg que, fins que no es netegin, no es podrà veure què hi ha dibuixat. Amb aquestes dues noves peces d'art moble, en deu anys ja s'han trobat tretze objectes d'aquest tipus. Estan realitzades en plaques d'esquist i còdols de calcària i constitueixen la major col·lecció d'aquesta manifestació artística trobada a Catalunya. A banda d'aquestes troballes més singulars, han sortit moltes eines d'indústria lítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.