cultura

Adéu a la modernitat

L'Ajuntament d'Olot tanca l'Espai Zer01 d'art contemporani i acomiada el seu director, David Santaeulària, per retallar despeses en camps “no prioritaris”

Els artistes es mobilitzen i redacten un manifest de suport a la sala i al seu director

Divendres passat el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga i Vayreda, va cridar al seu despatx David Santaeulària, director de l'Espai Zer01, per comunicar-li que l'equip de govern (CiU) havia decidit tancar la sala i prescindir dels seus serveis per raons pressupostàries, segons informava en la seva edició d'ahir el diari El País i ha pogut confirmar El Punt-Avui. Santaeulària, responsable des de fa deu anys d'un espai d'art contemporani que s'ha convertit en un referent de prestigi a Catalunya, tindrà dret a una indemnització, però l'Ajuntament prefereix assumir aquest cost i estalviar-se el manteniment d'una programació que no considera prioritària en el marc actual de restriccions econòmiques. David Santaeulària (Olot, 1970), que ahir no va voler fer cap declaració més enllà que l'anunci l'havia agafat per sorpresa, ha estat director del Museu Comarcal de la Garrotxa d'Olot des del 1997 fins al 2008, any en què va assumir la direcció de l'Àrea de Creació Contemporània de l'Institut de Cultura d'Olot, que engloba la gestió de l'Espai Zer01 –que de fet ja programava amb anterioritat–, la Sala 15 i les beques de creació, producció i comissariat de l'ajuntament.

Els que sí que han parlat han estat els artistes, que en tenir notícia de l'imminent desmantellament de l'Espai Zer01 s'han mobilitzat per redactar un manifest de sis punts que avui entregaran a les oficines de l'ajuntament. En aquest document, al qual s'han adherit creadors, comissaris i col·lectius artístics de tot Catalunya, demanen a l'equip de govern que reconsideri la seva decisió, i recorden que la creació de l'Àrea de Creació Contemporània d'Olot, de la qual depèn l'Espai Zer01, “va sorgir del Pla de Cultura, que va rebre el consens de tots els partits i va ser redactat i revisat fa tres anys amb la participació directa de la ciutadania”. Amb més de vuitanta adhesions, que ahir a la nit continuaven creixent, el manifest defensa la gestió de Santaeulària al capdavant d'un espai que “constitueix un actiu cultural de primera magnitud i que contribueix a la construcció d'Olot com una ciutat avançada i innovadora”. En l'escrit, destaquen que l'Espai Zer01 ha aconseguit consolidar-se “com un ens generador d'iniciatives dins el circuit artístic nacional més capdavanter” i “un valuós element de dinamització econòmica d'altres sectors del teixit productiu local”. “No podem permetre que la nostra ciutat només sigui reconeguda per la història passada”, adverteixen. Tot i afirmar que entenen la voluntat d'estalvi motivada per la situació de crisi general, rebutgen que aquest context “serveixi de pretext polític per eliminar de soca-rel tota una àrea cultural de trajectòria sens dubte brillant”, i demanen disposició al diàleg per part de l'Ajuntament per tal de “trobar una solució que permeti el manteniment de la línia de treball de l'Àrea de Creació Contemporània a partir d'una major racionalització de la despesa”. Entre els primers signants hi ha Carles Guerra (cap d'exposicions del Macba), Xavier Antich (president de la Fundació Tàpies), Florenci Guntín (secretari de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya), Valentín Roma, Pilar Parcerisas, Rosa Pera, Narcís Selles, Iván de la Nuez, Pep Fargas, la Nova Adag de Girona, la Plataforma No Retalleu la Cultura, Marcel Dalmau, Tere Recarens, Jordi Mitjà, Quim Domene, Ignasi Aballí, Job Ramos o Carles Congost.

En vista de la clamorosa reacció del col·lectiu, el regidor Pep Berga va negar-se ahir a fer cap declaració i es va remetre al que acordi avui l'equip de govern en una reunió d'urgència: “L'únic que sé és que divendres vaig tenir una conversa amb un treballador i pel mig ha passat alguna cosa que se m'escapa”, va limitar-se a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.