cultura

Pep Fargas

Exregidor de Cultura d'Olot

“Prefereixo pensar que ha estat un error”

La Zer01 ha estat una anècdota petiteta que ha tingut molta transcendència

Pep Fargas, regidor de Cultura del primer i de part del segon govern del PSC a Olot i promotor del pla de cultura que, entre altres coses, va promoure la creació de la sala d'art contemporani Zer01, defensa en aquesta entrevista la feina de David Santaeulària, que ha estat acomiadat, al capdavant d'aquest espai, que l'Ajuntament tanca.

Què en pensa, de l'acomiadament de Santaeulària?

Que és una indignitat i és poc intel·ligent. El cost de la sala Zer01 era de 75.000 euros anuals, la meitat a càrrec de l'Ajuntament. Hauria estat lògic veure què es pot fer amb 35.000 euros i arribar a un acord amb el director de la sala. No pot ser que l'alcalde d'Olot sigui dels alcaldes gironins que més cobren o que es contracti l'empresa de comunicació de Josep Puigbò i que la causa de l'acomiadament de Santaeulària sigui el cost. Hauran d'indemnitzar-lo per acomiadament improcedent. On és l'estalvi? No sé si busquen un efecte esporuguidor per als treballadors de l'Ajuntament...

A què l'atribueix?

No vull ser maquiavèl·lic i pensar que tot té a veure amb l'anterior govern municipal. Prefereixo pensar que és un error, fruit d'una decisió precipitada i presa amb una visió local. No han vist la transcendència que té més enllà de la ciutat i la prova és la mobilització a tot el país que hi ha hagut, amb adhesions al manifest contra el tancament de la Zer01 i l'acomiadament.

Com afecta la ciutat?

Tanca una línia de treball que ha situat Olot al panorama de la creació artística contemporània. A més, condemna l'àrea de Cultura a l'estat vegetatiu.

Potser la gent no ho ha acabat d'entendre, això de l'art contemporani...

La controvèrsia entre la tradició i la contemporaneïtat és falsa. Una cosa s'alimenta de l'altra. La creació contemporània fomenta la creativitat. S'entén l'art més cap a la reflexió i a obrir la porta a un món diferent. En els moments actuals, necessitem més que mai la creativitat i la innovació. Si no es valora això i es mira tot amb una òptica estrictament local, malament. És cert que a les exposicions hi va poca gent, com a tot el món, però van més enllà de l'exposició mateixa. Afecten una xarxa.

Què ha representat la Zer01?

Una anècdota petiteta que ha tingut molta transcendència. No deixa de ser la imatge d'Olot als àmbits culturals. Cal tenir en compte que és fruit del pla de cultura, que va costar molt d'esforç i un preu polític, i que va servir per consensuar una línia de treball a llarg termini. Ara es veuen els resultats tant del pla com de la sala.

Quina ha estat l'aportació de David Santaeulària?

Ha programat amb un criteri molt estricte i molt avançat i la prova de l'èxit és que hi ha exposicions que han anat a la Biennal de Venècia. Es diu que una sala agafa prestigi pel que deixa de fer i en David ha marcat una línia i això a Olot vol dir tenir moltes pressions.

Vostès han promogut un manifest. Creu en una reacció del govern local?

Creix el nombre d'adherits i la representativitat de molts d'ells. També hi ha suports de pes de CiU. M'agradaria pensar que el regidor de Cultura és una persona molt conciliadora i capaç d'anar més enllà de la retallada. Només es tracta de mantenir la línia, amb les retallades que calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.