cultura

El CVC troba “sobrades raons” per a declarar les Falles BIC immaterial

Insta també a iniciar els tràmits perquè les Fogueres de Sant Joan i les Gaiates tinguen el mateix nivell de protecció

Hui, el Consell Valencià de Cultura (CVC) ha recomanat a la Generalitat que la festa de les Falles siga declarada Bé d'Interés Cultural (BIC) de caràcter immaterial per la Generalitat, ja que hi ha “sobrades raons” que acrediten el seu mèrit per a rebre aquesta distinció.

L'informe, aprovat en sessió plenària del CVC, s'ha realitzat a instàncies del Govern valencià, que el passat 28 de desembre va iniciar un expedient destinat a concedir a les Falles la consideració de BIC immaterial perquè, posteriorment, puguen optar també a ser reconegudes per la Unesco.

El CVC consultiu considera, a més, que la declaració ha de fer-se extensiva a les 47 localitats amb Junta Local Fallera i anima les institucions a iniciar els tràmits perquè les Fogueres de Sant Joan d'Alacant i les Gaiates de Castelló puguen accedir als mateixos nivells de protecció.

La institució subratlla que les Falles posseeixen “sobrades raons històriques, artístiques, literàries, musicals, associatives, populars, humorístiques, gastronòmiques, de manteniment de les tradicions i d'atracció turística i promoció econòmica” per a ser BIC Immaterial.

També agrega que les autoritats i les entitats culturals de la Comunitat han vetlat per l'ús normalitzat del valencià en les Falles.

D'altra banda, el ple del CVC també ha donat llum verd a un informe que reclama a l'Ajuntament de València i al Consell recuperar l'activitat artesanal i comercial de les covetes de Sant Joan del Mercat.

A més, ha aprovat una declaració sobre la percepció social de la dona en què lamenta la “feminització de la pobresa” a causa de la crisi, la violència de gènere i l'ús publicitari de la seua imatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.