cultura

El delme a la diòcesi feudal

L'historiador Elvis Mallorquí (Riudellots de la Selva, 1971) presenta avui (18.30 h) a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona l'estudi El llibre verd del bisbe de Girona (1362-1371): el delme i l'estructura feudal de la diòcesi de Girona al segle XIV, fruit d'una beca d'investigació en ciències socials i humanes concedida pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació l'any 2007.

El treball analitza el paper del delme (el dret de l'Església, el Rei o els nobles a la desena part de la collita o altres béns dels vassalls) com a principal component de la renda dels senyors feudals, tant seglars com eclesiàstics, a través de l'estudi del Llibre verd del bisbe de Girona, que es conserva a l'Arxiu Diocesà. Aquest document, transcrit en el present volum en la seva integritat, junt amb l'índex dels noms de persona i de lloc que s'hi citen, permet saber, per exemple, com es repartia el delme a cada una de les 419 parròquies del bisbat gironí. L'objectiu principal de l'autor del treball és esbrinar les raons per les quals l'enquesta sobre els drets i feus episcopals que l'aleshores bisbe de Girona, Berenguer de Cruïlles, va encarregar l'any 1362 es va convertir en un complet inventari de tots els delmes de la diòcesi, cosa que ha facilitat una visió global del paper del delme dins l'economia i l'estructura feudal del bisbat. El llibre serà presentat avui pel doctor en història i autor del pròleg Pere Gifre, i el delegat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona, Antoni Solà, a més de l'autor, Elvis Mallorquí, doctor en història i professor de música a l'ensenyament secundari, que ha publicat diversos estudis sobre la societat rural de les terres gironines entre els segles IX i XIV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.