cultura

Nit de clàssics negres

L'11è Black Music es va inaugurar ahir a la Mirona amb l'anunci que l'Ajuntament de Salt i la Diputació apostaran fort pel festival, i amb un potent concert inaugural

Jason Barwick va néixer el 1989, així que té com a molt 23 anys. Veure'l en directe és com imaginar-se el diamant en brut que era Jimi Hendrix el 1965, quan ell tenia la mateixa edat i estava a punt d'iniciar la meteòrica carrera cap a la glòria. A Barwick ja el vam veure fa dos anys a la Mirona, també al Black Music, i llavors ja ens va quedar clar que el seu geni no és d'aquest món. Ahir, Jason i la seva banda, The Brew, van inaugurar l'11è Black Music Festival, amb un impressionant exorcisme de blues-rock atemporal i poderós. La sòlida base rítmica que formen Tim (baix) i Kurtis (bateria), pare i fill molt compenetrats, completa un equip de primera amb la guitarra de Jason, que tot i els seus salts frenètics no falla amb la seva metralleta de sis cordes. Presentaven el seu últim disc, The third floor, però en realitat aquest power trio britànic no necessita l'excusa d'un disc nou per oferir concerts de dues hores que no donen treva.

Prèviament, va obrir el concert inaugural de l'11è Black Music Festival el grup gironí Soul a Banda, format per músics tan experimentats com el guitarrista Francesc Ubanell, el bateria Marc Marquès, el baixista Lluís Subiranas i el saxofonista Albert Comaleras, més dos vocalistes, Xavi Benítez i Sandra Fern, que s'entreguen amb passió no fingida als grans clàssics del soul: Papa's got a brand new bag, Take me to the river, Soul man, Knock on wood, Ain't no mountain high enough o The house that Jack built. Un grup amb tanta ànima com ofici.

I anant més enrere, la nit va començar amb una presentació del festival a càrrec del seu director, Jordi Planagumà, i l'alcalde de Salt i president de la Diputació, Jaume Torramadé, que va dir que les dues institucions aposten fort pel Black Music, perquè és important per a Salt i per al conjunt de les comarques gironines.

El prodigiós Trombone Shorty, des de Nova Orleans

El Black Music Festival continua avui amb un dels concerts més esperats: el que protagonitzarà a La Mirona (22 h, 16 i 20 euros) el trombonista i trompetista Troy Andrews (1986), conegut com Trombone Shorty. Amb la seva banda, Orleans Avenue, Trombone Shorty ha posat al dia, amb energies renovades, el gran llegat musical de Nova Orleans: funk i soul de la vella escola, que es barregen amb el hard-rock i el hip-hop. Trombone Shorty va aparèixer en quatre episodis de la sèrie Treme, ambientada a Nova Orleans després de l'huracà Katrina. Avui tindrà com a teloner el grup gironí The Basement.

Aquesta tarda, el Black Music sortirà als carrers del centre de Girona, amb una cercavila protagonitzada per la Street Soul Machine.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.