patrimoni
El govern declara bé cultural d'interès nacional el nucli antic d'Anglès
Està format pel recinte urbà situat entre l'espai de l'antic castell i l'església
És la segona distinció de bé cultural del poble, després del vapor de la Burés
El govern de la Generalitat va acordar ahir declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de conjunt històric, el nucli antic d'Anglès (Selva), i n'ha delimitat l'entorn de protecció. L'objectiu és garantir en les millors condicions possibles els valors culturals, paisatgístics i ambientals d'aquest nucli, que el govern considera que cal protegir especialment per la seva significació històrica, urbanística, arquitectònica, tipològica i ambiental.
Anglès és un nucli urbà que, per les seves característiques morfològiques, urbanístiques, arquitectòniques, constructives i històriques, conserva la configuració de l'urbanisme dels nuclis medievals catalans i dels creixements del segle XVII.
Està format pel recinte urbà situat entre l'espai de l'antic castell i l'església. S'organitza a partir de la plaça de la Vila, del carrer Major i del carrer d'Avall, el carrer de l'Empedrat i pels creixements que se'n generen, com el barri de Santa Magdalena. El conjunt arquitectònic i urbanístic d'Anglès destaca per l'harmonia i la continuïtat de la traça dels seus carrers, illes, plaça i edificis. A més del conjunt d'edificis d'habitatges, espais públics i carrers, destaquen l'església de Sant Miquel, el barri de Santa Magdalena, les arcades del carrer d'Avall i edificis com Cal Rellotger, Ca l'Esparter, Can Camps, Can Noi i, més modernament, Can Peix i Can Cendra, obres de l'arquitecte Masó. El territori delimitat conté el major nombre d'edificis històrics, sobretot d'època gòtica, espais i carrers històricament interessants i que expliquen l'evolució històrica de la vila al llarg de 800 anys.
L'arxiver d'Anglès, Emili Rams, destaca que al nucli antic es pot seguir la història de l'arquitectura de Catalunya: “Hi ha elements del romànic, cases medievals que s'han anat transformant, una explosió immensa de gòtic i també modernisme i noucentisme.” Rams també confia que més endavant es pugui potenciar el nucli amb el Pla de Barris, tot i que està aparcat per problemes econòmics, tant locals com de la Generalitat. Un dels element més carismàtics d'Anglès és l'arcada de Can Verdaguer, que data de poc més del 1500.
LA FRASE
LA DATA
Anglès és ric en patrimoni cultural
Aquest és el segon cop que Anglès rep la distinció de bé cultural d'interès nacional. El 2010 va ser, en la categoria de monument històric, l'edifici del vapor de la fàbrica Burés. “Hi ha molt pocs llocs que tinguin aquesta distinció, costa molt, i ara a Anglès en tenim dos”, va dir ahir Emili Rams. L'arxiver recorda que ja es va intentar aconseguir aquesta distinció els anys setanta però va quedar encallat, i fa tres anys l'Ajuntament el va tornar a reactivar. El document protegeix encara més el nucli antic, tot i que la normativa municipal també té normes per preservar els diferents elements arquitectònics del municipi.