cultura

Mística contra la crisi

‘Misticissimus' recorda que la vida es més que el consum

Costa molt haver d'empassar, durant tants dies, setmanes, mesos i anys, i amb governs suposadament tan diferents, el maleït discurs de les retallades públiques i socials, que són les que afecten la major part de la població, com a únic remei i sacrifici necessari per combatre un problema que ha provocat un petit i privilegiat sector de financers, estrategues econòmics i polítics, i que continuarà sent petit i privilegiat perquè el seu objectiu es retocar-ho tot menys les bases del sistema capitalista que els mantenen al poder.

M'agradaria trobar les armes per lluitar. Abans feia servir el rock'n'roll, fins i tot el vaig convertir en el meu estil de vida, però avui ja no m'aporta aquell component extra de rebel·lió que se li suposava als anys seixanta, setanta i vuitanta. El rock i el pop ara són, simplement, música. Per això em trobo coix, desarmat, desorientat, i remeno en el meu calaix de discos tot esperant que m'arribi alguna pista. El poc discurs polític que surt a la llum en boca de cantants irats que es deixen esponsoritzar per la cervesa de multinacionals i santifiquen la borratxera s'atura en la forma, en el millor dels casos en l'estructura del sistema, però no en qüestiona el fons. I es pot disminuir la diferència de rics i pobres sense un canvi de mentalitat i valors humans?

Afortunadament, ha arribat a les meves mans el deliciós llibre disc de Pedro Burruezo, Misticissimus, en què l'històric músic català, exrocker d'avantguarda (Claustrofobia) i activista sincer –actualment també director de la revista The Ecologist–, explora els problemes morals i socials contemporanis a través de musicar poemes medievals en català, castella, àrab i italià. El seu brillant discurs fa pensar amb lògica que hi ha més marge de trobar solucions, si valorem en perspectiva mil anys d'història, en lloc de limitar-nos a cinquanta. I ho fa amb una fusió de sons moderns i arcaïtzants, procedents de diverses tradicions, d'una bellesa i una sensibilitat extraordinàries. El disc és una joia i, en temps de crisi, Misticissimus ens remou l'anima per recordar-nos que la vida es molt més que el que es compra i es ven i, per tant, és absurd deixar la direcció del món en mans d'una qüestió menor com ara l'economia. Això sí que és rock'n'roll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

TEATRE

El Teatre del Raval tanca una programació escènica de 17 anys

BARCELONA