Hi ha circ per estona a Figueres
El primer Festival Internacional ha estat un èxit absolut i s'anuncia més implicació de l'administració en el segon
Exultant. Seria l'adjectiu adequat per descriure l'estat d'ànim de Genís Matabosch, director del Festival Internacional del Circ de Figueres, en la roda de premsa de balanç d'ahir, juntament amb l'alcalde, Santi Vila. De motius no n'hi faltaven. La despesa total del festival, que no és el mateix que el pressupost, ha pujat a 285.000 euros, dels quals el taquillatge n'ha cobert poc més del 50%, mentre que la resta els han aportat tres administracions públiques com l'Ajuntament (25.000), la Diputació i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, fins a completar els 72.500 euros d'aportació de diner públic. Les empreses privades han aportat 63.000 euros. En aquest cas, doncs, l'organització, la recentment creada Circus Art Foundation, presidida pel mateix Matabosch, va fer un “salt mortal financer”, i ha caigut dreta. Però és que, a més, ja compta amb el compromís ferm de l'Ajuntament, anunciat ahir per l'alcalde Santi Vila, que aquest continuarà donant suport a la iniciativa, i també, segons l'alcalde, amb el compromís de les altres institucions que aquest any hi han col·laborat, però a les quals s'hi sumarà la Generalitat de Catalunya, que va agafar aquest compromís en boca del Director General de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré, que així l'hi va fer saber a Vila durant la celebració del festival del circ.
Matabosch mostrava ahir la seva sorpresa, admiració i satisfacció per la resposta de la ciutat davant la celebració de l'esdeveniment, absolutament inesperada, i la seva implicació voluntària i espontània, segons va confessar. Pel que fa a l'assistència, l'ocupació és del 100%, es van posar 14.635 entrades a la venda i el total d'espectadors en les deu representacions –nou a la vela del Castell de Sant Ferran i una al Teatre El Jardí– va ser de 14.432 i, segons Matasboch, van quedar fora centenars de persones, de manera que l'any que ve es plantegen instal·lar una vela amb més capacitat. Pel que fa a la procedència dels espectadors, el gros eren de Figueres (38%), de la resta de l'Alt Empordà (23,6%), de la resta de comarques gironines (15%) i de la resta de Catalunya (9,6%). Un 8,9% del públic procedia de fora de l'Estat.
Un altre dels inconvenients que es resoldran en el futur és la numeració de les entrades, de manera que els espectadors que comprin tiquets tindran adjudicat el seu seient. El director del festival, que al mateix temps també n'era el mestre de cerimònies, assegura que molts dels artistes que hi van participar, que actuaven per primera vegada a Europa, aconseguiran contractes amb circs europeus gràcies a la seva participació al festival de Figueres, i això reportarà prestigi a la cita, a la qual va assistir el director general del festival de circ de Montecarlo, un fet poc habitual.
Per la seva banda, l'alcalde, Santi Vila, va agrair la participació de museus, hotels i l'empresa privada en el festival, i molt especialment la implicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, “que sempre s'ha mostrat especialment gasiva a l'hora d'avalar una iniciativa cultural de fora del seu àmbit”. Vila va remarcar la importància de la repercussió del festival i el què ha suposat com a promoció positiva de la ciutat. Vila ja va anunciar la celebració de la segona edició del festival el primer cap de setmana del mes de març del 2013. “Ja hi hem començat a treballar”, va dir Vila.