cultura

Crítica

rock

La pedra en la barricada

“Maleeixo la poesia concebuda com a un luxe cultural per als neutrals.” La frase és del poeta Gabriel Celaya, i resumeix a la perfecció la filosofia artística d'Obrint Pas. Ser l'espurna que encén la flama i la pedra en la barricada: aquest és l'objectiu d'un grup amb una trajectòria de gairebé vint anys, que viu ara una segona joventut amb el setè disc, Coratge (2011). La banda valenciana va presentar un nou format acústic, en un concert a l'Hospitalet que va servir per començar a escalfar els motors d'una possible gira per teatres de cara a l'any vinent.

Algunes de les seves cançons tenen un fàcil trasllat a l'acústic, com ara Lluna de plata, Dakar i I si demà no tornarà, per a la interpretació de la qual van disposar de la col·laboració de l'acordionista basc Xabi Arakama. En altres moments l'operació resulta més complicada. El nucli fundacional del grup (Xavi Sarrià, Miquel Gironès, Robert González i Miquel Ramos) assumeix el repte, amb la guitarra a la mà, amb l'afegit d'alguna percussió senzilla i l'eterna dolçaina. Marcant distàncies amb el hardcore i el punk, cançons com ara La vida sense tu i Del sud prenen matisos nous, sense la secció de vents en clau jamaicana o les bases electròniques. Prescindint de l'embolcall festiu, les cançons arriben d'una altra manera. Entre els moments remarcables cal citar la majestuosa Al país de l'olivera, un tema en què es mostra la influència d'Al Tall i a la versió del qual hi va contribuir el violoncel·lista Javier Huertas. Les combatives Viure i Som van ser especialment corejades, igual que La flama, erigida en un himne de reivindicació de la llengua comuna dels Països Catalans. El poble continua en moviment.

Obrint Pas
Festival Barnasants.
Teatre Joventut (l'Hospitalet de Llobregat), 16 de març


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA