Els artistes proposen al Penedès una relectura dels museus del segle XXI

Una instal·lació en una vinya de la Granada reproduirà del 2 al 9 de juliol els fonaments del Vinseum

Es defineixen contraris a les estructures dels panòptics, «les construccions tancades, introvertides, verticals i pesades», i reclamen una relectura sobre els museus del segle XXI. Diuen que els museus han de deixar de ser «un lloc distant i inapetent per convertir-se en un espai quotidià interactiu i amb relació amb el paisatge urbà i rural». Per això han creat Panoptikon, una estructura de fusta que es començarà a construir divendres de la setmana que ve en una vinya propietat de Josep Almirall i que reprodueix els fonaments del Palau Reial del Vinseum. S'inaugurarà el dia 2 de juliol a partir de les vuit del vespre i estarà oberta fins al 9 de juliol, i pretén convertir-se en un crit artístic per a la refundació dels museus.

L'estructura de fustes blanques i el cartell amb la imatge virtual pretenen que el visitant reflexioni sobre «la necessitat que tenen els museus d'obrir-se a una societat que evoluciona», deia ahir Almirall. L'autor és al costat d'Àngela Martínez, Josep Maria Pardo, Joan Raventós, Sunay Eredzhebov i Txell Tort, els responsables del projecte de reivindicació artística i ciutadana que es podrà veure de manera temporal del 2 al 9 de juliol. La intenció és que el projecte Panoptikon que ara comença tingui continuïtat l'any que ve amb un cicle que pretén portar arquitectes i promotors culturals per continuar el debat entre vinyes. Els artistes diuen que la seva reivindicació «és vàlida per a Vilafranca, Milà o qualsevol altre espai» però que si s'ha triat el Penedès i el Museu del Vi és pel procés de reforma que s'ha iniciat.

Vinseum tindrà vinyes a Sant Pau

El projecte museològic del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi, el nom que ha adoptat l'antic Museu del Vi de Vilafranca, inclou la creació d'una vinya experimental en uns terrenys de propietat municipal en el marc del projecte de condicionament de la muntanya de Sant Pau de Vilafranca. El projecte, que dóna la raó als artistes que demanen una nova lectura didàctica i pedagògica dels museus integrats en els espai públics, encara és només una idea i no s'ha acabat de concretar. Fonts del Vinseum explicaven ahir que de moment no se sap quins terrenys municipals ocuparien la vinya de Vinseum. A més d'una vinya experimental, el Vinseum també es planteja oferir una oferta formativa global sobre el coneixement del vi, des de la iniciació fins a la formació reglada, amb un projecte lligat a la llicenciatura de conservació i restauració especialitzat en material enogràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.