cultura

De l'oblit al CD

Música Antiga de Girona edita un CD dedicat al músic barroc Josep Gaz, mestre de capella de la catedral

Música Antiga de Girona oferirà aquest repertori en un concert a la Sagrada Família, al juny

“Gaz és el millor compositor del barroc gironí”, afirma Albert Bosch, director musical de Música Antiga de Girona. Tot i així, Josep Gaz (Martorell, 1656 - Girona, 1713), mestre de capella de la catedral de Girona entre el 1690 i el 1711, és encara un gran desconegut, fins al punt que el CD El barroc de la catedral de Girona: el mestre de capella Josep Gaz , que acaba de publicar Música Antiga de Girona, és el primer disc monogràfic que es dedica a la seva obra, de la qual gairebé no hi ha testimonis fonogràfics. Música Antiga de Girona –que estrena web: www.magirona.org– tornarà a interpretar la música de Gaz en un concert molt especial que tindrà lloc el dissabte 2 de juny a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona, amb entrada lliure.

El nou disc de Música Antiga de Girona, que inclou les obres de Gaz interpretades el 27 de novembre passat a la catedral de Girona –la gravació, però, es va fer al desembre a l'església de Campllong–, es va presentar ahir als serveis territorials de Cultura a Girona, amb la presència del seu director, Antoni Baulida; la regidora Marta Madrenas; el president de Música Antiga de Girona, Jaume Pinyol, que també és coautor, amb Òscar Bonany, dels textos del llibret del CD, en català, castellà i anglès; Albert Bosch i la soprano (tiple) Clara Valero, que amb la seva veu “força blanca, com la dels nens que interpretaven originalment aquestes obres” ha afrontat el repte de cantar “una música virtuosística que requereix moltes hores de feina”. El disc s'ha editat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de Girona.

El disc inclou vuit composicions de Gaz procedents de la gran col·lecció de partitures de l'arxiu de la catedral de Girona –la més important de les catedrals catalanes–, de la qual Música Antiga de Girona ja ha digitalitzat 18.153 imatges corresponents al període 1690-1815. També s'ha aconseguit una subvenció de la Diputació de Barcelona per digitalitzar les partitures de Gaz que es troben a la Biblioteca de Catalunya. Les restes d'aquest gran músic que ara comença a sortir d'un injust oblit són més a prop: al claustre de la catedral de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.