LA VIDA SOCIAL
‘Bandera de Catalunya' reconquereix el castell de Bellcaire d'Empordà
El poble recupera l'obra, una tradició de Setmana Santa des del 1979 que no s'havia representat des del 2008
El pressupost s'ha reduït, però no l'esperit
L'espectacle teatralitzat Bandera de Catalunya ha reviscut les dues darreres nits al castell de Bellcaire. Després de quatre anys de silenci, per les discrepàncies entre l'anterior junta dels organitzadors i el govern municipal, el muntatge s'ha reprès amb un pressupost reduït gairebé a la meitat –de 13.000 euros– però amb el mateix esperit que fa bellugar desinteressadament un centenar de veïns del poble i altres poblacions de la rodalia, destacava la directora de la nova junta i actriu, Esther Pujol.
El muntatge, que ha esdevingut el gran símbol d'identitat de Bellcaire, rememora, en tretze quadres diferenciats, la fi del comtat d'Empúries i la seva annexió a la corona d'Aragó, a principi del segle XIII i amb llargues disputes, ja que, amb la unificació dels comtats pràcticament enllestida, el d'Empúries va resistir llargament. De fet, el monarca de la corona d'Aragó va ordenar construir el castell del Montgrí per fer front al comtat rebel.
El text, obra d'Esteve Albert, es va representar per primer cop l'any 1979, sempre per Setmana Santa i en l'escenari de la plaça dels Comtes d'Empúries, als peus del castell palau de Bellcaire. Els canvis en la composició de la junta, amb alguns integrants de l'antiga i diverses cares noves, s'han traslladat també al repartiment, en què pràcticament la meitat dels intèrprets s'han estrenat en la faceta d'actors. La majoria dels vells, però, encara se saben bona part dels textos de memòria.
Relleu en la direcció
Els canvis han imposat un calendari d'assajos que van començar a principi de març. El director escènic, Ramon Manent i Folch, també debuta en la responsabilitat, per bé que fins ara, des del 1984, s'havia encarregat només del vessant musical. Nét del novel·lista Josep Maria Folch i Torres, Manent ha inclòs aquest any algunes novetats en el repertori musical “per fer més amè” algun passatge amb textos llargs.
A més de la representació del muntatge teatral, el poble ha recuperat fires i activitats paral·leles a l'obra. Divendres va ser el torn del mercat del vi i del formatge i, ahir, del mercat d'artesania.