cultura

El món és dels valents

La companyia Samfaina de Colors estrenarà ‘Càpsules', el seu espectacle més ambiciós en format de concert de rock-folk per a infants, a la Mostra d'Igualada

Mirna Vilasís i Xavi Múrcia són Samfaina de Colors –i l'enyorat Tralla, i La Cobleta de la Selva–, una companyia que el 2014 complirà 25 anys de trajectòria artística, dedicada a difondre la música, els instruments i la cultura tradicional del nostre país entre la mainada. El proper divendres, a l'Ateneu d'Igualada, a les 11 de la nit, faran el pas més ambiciós –de moment– de la seva trajectòria: estrenaran Càpsules, un espectacle que trenca amb el registre habitual per a nens i nenes, però que té punts de connexió amb el que fan per a adults. L'espectacle té un format de concert de rock-folk per a alumnes de cicle mitjà i superior, però també és apte per als de cicle inicial, és a dir, de 6 o 7 anys a 12 anys. El format és una novetat, inusual, perquè s'hi afegeixen delicioses càpsules audiovisuals obra de la dissenyadora i realitzadora Lyona (Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien, Love of Lesbian, Amaral), que ha estat l'encarregada de traduir en imatges el món naïf i poètic que retraten, i sobre el qual també reflexionen, els temes de Càpsules. Les projeccions són el complement ideal del principal, sense eclipsar-les: les cançons. El toc final, per relligar-ho tot, ha estat la direcció escènica, a càrrec de Raquel Tomàs, dramaturga amb orígens a l'Àrea Tangent.

Músics molt competents

Xavi Múrcia (veu i guitarra acústica) és l'autor i compositor de la música i les lletres de totes les cançons –la Mirna (veu, acordió diatònic i instruments de joguina) ha intervingut en dues–, que són interpretades per tots dos a l'escenari, acompanyats per músics d'una competència indiscutible: Lluís Figueras (guitarra elèctrica), Albert Vila (baix elèctric) i Xavier Oliver (bateria, percussions, instruments de joguina i veu).

Es tracta d'una aposta arriscada, admet la Mirna, però el món és els valents. L'acollida, en la preestrena que es va fer el cap de setmana passat a l'Ateneu de Banyoles va ser estupenda. La Mirna explica que per confegir l'espectacle van partir de la idea de “posar-se en la pell i mirar de projectar l'imaginari d'un nen, retratar el que li passa un dia qualsevol, allò quotidià; per això crec que el públic, els nens, s'hi identificaran”. Per fer-ho, la Mirna i en Xavi van determinar que no es marcarien cap límit estilístic o musical. “Volíem transmetre uns textos potents i sucosos, i era complicat fer-ho a través de la música tradicional”; per això hi ha rock –per exemple a Quan arribo a l'escola, amb aires de Rod Stewart– i música electrònica –Què diiiiius? n'és una magnífica mostra. Les lletres tampoc no tendeixen a subestimar la intel·ligència de l'audiència –un mal que pateixen un gran nombre d'espectacles infantils–, sinó que la conviden a la reflexió a través de la poesia, plantejant situacions molt quotidianes. Qui és que de menut no s'ha enamorat perdudament i tendrament d'un company o companya de classe? (La cua de l'autocar). O no ha badat de camí a l'escola amb els personatges de les novel·les d'aventures ballant-li al cap? (Caminant pel carrer). Una cançó de bressol, amb la lluna de protagonista(Lluna de caramel) i una altra de compendi de tot allò que ha anat passant (Càpsules) tanquen un espectacle que consta d'una dotzena de temes preciosos i que ja està disponible en CD (Discos a mà), produït, enregistrat i mesclat per Albert Vila.

Cinc companyies gironines

A la Mostra d'Igualada, que comença dijous i acaba diumenge, actuen cinc companyies gironines més. Cirquet Confetti (Sales de Llierca) hi porta l'espectacle itinerant de malabars, música i clown Miss Umbrel·la. La companyia La Troca & Estampades hi porten l'itinerant (SES) Altíssimes, amb quatre personatges fantàstics sortits d'un conte que es desperten en un espai estrany. Pep Puigdemont i Sidrus hi presenten Família Fesxup, que protagonitzen quatre fesols que descobreixen el caramel de fesol, mentre que el pallasso olotí Toti Toronell hi presentarà Naïf, que es podrà veure el proper cap de setmana a La Planeta. Finalment, el pallasso gironí Perehosta presenta el seu darrer espectacle, el també itinerant Postal Express, en què es posa en la pell d'un carter singular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.