Atrapada en el temps
La noucentista Casa Masó s'obre avui al públic reconvertida en una casa museu visitable que permet retrocedir en el temps fins a principi del segle XX
“Avui és un dia definitiu, perquè s'ha complert un somni. La casa que hem viscut durant cinquanta anys ara passa a convertir-se en patrimoni ciutadà i és hora de recordar amb emoció els nostres avantpassats. Hem aconseguit atrapar el temps i tornar així a la seva època. Reviure-la, en certa manera.” Així, amb aquestes paraules emocionades i emocionants, els seus darrers propietaris, Narcís-Jordi Aragó –president d'honor de la fundació– i Mercè Huerta, van voler donar per inaugurada la Casa Museu Masó, una joia noucentista que, des d'avui, obre les portes.
D'aquesta manera, després de cinc anys d'obres que han permès retornar a la casa l'aspecte que tenia a partir del 1911, el visitant podrà recórrer les diferents estances de la casa museu, que l'arquitecte gironí Rafael Masó va reformar per viure-hi, i retrocedir en el temps. Només de creuar el llindar de l'entrada, el visitant se sent transportat a principi del segle XX, sensació que pren més forma a mesura que s'endinsa en un recorregut per les diferents estances (menjador, despatx, cuina, cosidor, bany i habitacions). Gràcies a l'afany del matrimoni per guardar totes les peces que hi havia a la llar de Rafael Masó, un pot apreciar amb tota mena de detall l'aura noucentista que destil·la aquesta obra mestra de l'arquitectura que combina la delicadesa de vitralls, fustes nobles, ceràmica i obres d'art.
Visites guiades
Les visites a la casa museu són de caràcter guiat per a grups reduïts de vuit persones com a màxim, en hores predeterminades. Per aquest mateix motiu també va recordar que és preferible que es reservi prèviament, sigui a través del telèfon o per correu electrònic. Per avui ja està totalment ple i, segons el director de la Casa Masó, Jordi Falgàs, el ritme de reserves és bo i ja s'estan omplint els primers dies. Falgàs també va aprofitar l'ocasió per destacar que aquesta fita no és un punt final, “sinó un punt d'arrencada, perquè ara aquesta casa ha de créixer i convertir-se en un referent de la història de l'arquitectura i l'art”.
Tot un referent
L'alcalde, Carles Puigdemont, va voler destacar durant l'acte d'inauguració que la casa museu suposa “culminar un somni compartit, perquè es tracta d'un projecte ambiciós per a la ciutat”. Tot esperant, com va dir, que d'aquí a poc temps una de les preguntes fixes a tot aquell que visiti la ciutat sigui: “Ja has visitat la Casa Masó?” I és que, segons l'alcalde, esdevindrà un element de referència no només per a la ciutat, sinó també “català i internacional”.