cultura

Crítica

cançó

Proeses marines

Pocs artistes tenen la gosadia de llançar-se a la mar escènica amb el capità Ahab, Lord Jim i Ulisses a l'hora. Però si algú es pot prendre aquesta llicència amb absoluta naturalitat és l'italià Vinicio Capossela. Ho va demostrar en convertir la Sala Artèria del Paral·lel en el ventre d'una balena i ell mateix en una mena de providencial Jonàs preparat per cantar les proesses d'aquests mites de la literatura marina. A l'hora de portar al directe els temes del seu darrer treball discogràfic, Marinai, profeti i baleni, Capossela ho ha fet realment a consciència i ha confeccionat un muntatge on el component escènic i teatral esdevé tan o més important que les cançons. Enmig d'aquest ambient evocador i envoltat d'uns músics transmutats en vells llops de mar, Capossela va invocar els ciclops i les sirenes, els pirates i les semals de rom exhibint en tot moment unes facultats que traspassen la figura del cantautor convencional i li atorguen la condició d'artista com n'hi ha pocs.

Ara bé, un cop assimilat el primer impacte i deixant-se guiar per un rumb entre el deliri i la fascinació, de vegades la nau sotsobrava per excés de pes. Darrere la fantasia escènica s'amagava un autor de cançons tan sorprenent com irregular, farragós quan es posava èpic i vorejant el tòpic quan convertia la representació en una funció de circ. No convé treure mèrits, però, a un espectacle únic amb algunes peces musicals memorables que retornen la cançó europea a l'univers del cabaret tronat i amb sonoritats que ens remeten a referents de culte com el mestre Tom Waits. És llavors quan Capossela adquireix la dimensió d'un magnífic Simbad, malgrat que de manera inevitable no deixi de manifestar-se com un prosaic Popeye.

Vinicio Capossela
Sala Artèria. Barcelona Dimarts 22 de maig


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona