cultura

Novel·la

Marta Monedero

L'encert de la idea senzilla

Guanyador d'un premi Tony per Els nois d'història, el dramaturg, actor, novel·lista i guionista Alan Bennett (Leeds, 1934) ha escrit guions de pel·lícules com ara Obre't d'orelles, La bogeria del rei George –basada en la seva obra teatral–, i s'ha tret del barret novel·les com Una lectora poc corrent, amb la reina d'Anglaterra convertida en devoradora de llibres. Versàtil de mena, Bennett és un mestre a l'hora de crear ficcions a partir d'una idea senzilla. Potser per això hi té la mà trencada escrivint nouvelles, uns textos tan breus com encantadors on exhibeix una fina hilaritat, una excelsa traça per construir atmosferes i, com qui no vol la cosa, habilitat per proposar reflexions encertades sense perdre de vista que l'objectiu últim és entretenir el públic.

De la seva producció en prosa, se n'edita ara en català Amb una mà al davant i l'altra al darrere (The clothes they stood up in, 1998), la història d'una parella normal i corrent, de classe mitjana i sense fills. Els Ransome són un matrimoni d'una certa edat, amb l'amor desgastat pel pas del temps, que una nit, quan tornen de l'òpera, s'adonen que els han entrat a casa i els han robat.

Els dos integrants de la parella reaccionen de manera diferent quan l'univers quotidià se'ls desmunta. Aleshores comença una petita metamorfosi en què la dona descobreix un món que la sedueix: tampoc passa res si es relaciona amb el jove immigrant de la botigueta que hi ha a prop de casa; mentrestant el marit intenta aferrar-se als costums domèstics i somia un nou equip de música per seguir escoltant Mozart.

Els Ransome viuen una evolució matisada que s'explica de manera versemblant, delicada i molt divertida. Amb una mà al davant i l'altra al darrere afina en la descripció de les rutines matrimonials i de la fragilitat del comportament dels protagonistes. Potser no enlluerna tant com Una lectora poc corrent, però l'escriptura despullada, precisa i elegant de Bennett demostra que menys és més, si se sap com fer-ho, i convida a passar una estona amb un mig somriure enganxat als llavis.

Amb una mà al davant i l'altra al darrere Autor: Alan Bennett Traducció: Elisabet Ràfols Editorial: Empúries Barcelona, 2012 Pàgines: 120 Preu: 13 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.