cultura

Quadern d'art

L'arribada d'un elefant al Zoo de Barcelona és un esdeveniment per a l'imaginari de tota una generació

Els elefants i el món de l'art

Alguns elefants, amb l'adequada preparació, poden esdevenir artistes

Hi ha una dimensió de l'art amb animals que des de l'edat mitjana es relaciona amb el circ, els espectacles de carrer i els zoos públics i privats. Com que jo m'interesso per aquestes coses, ara cal celebrar l'arribada al Parc Zoològic de Barcelona, fa pocs dies, de la jove elefanta Bully –un paquiderm de 27 anys procedent del Bioparc de València– que ja ha adquirit en pocs dies gran popularitat i ha estat objecte d'algunes polèmiques.

L'elefant és un animal molt estimat en els jocs i l'imaginari col·lectiu meravellós, símbol de terres llunyanes i exòtiques, des de l'edat mitjana. És la delectació de petits i grans als espectacles de circ més tradicionals. D'El llibre de la selva a Babar, de l'Avi –el mític primer elefant del Zoo de Barcelona– a Floquet de Neu, que simbolitza el final del segle, els elefants i els goril·les són història cultural.

Els antics coneixien l'elefant i havien après a distingir l'elefant africà de l'asiàtic. A l'edat mitjana, l'elefant era, a Occident, objecte de gran curiositat i el trobem sovint representat tant als manuscrits com a l'art monumental, i en escultures, pintures i mosaics romànics i gòtics. Hi havia elefants a les corts més prestigioses i probablement als jardins dels reis normands de Sicília. Els texts dels reculls de bestiaris medievals en lloen les qualitats. Simbòlicament, els elefants s'escollien com a al·legoria moral. Però poques persones els havien vist, i els artistes medievals sovint els representaven havent-se inspirat en altres imatges difoses pels teixits i els ivoris i se n'inventaven l'aspecte i els prodigis fabulosos.

Avui, a Tailàndia, Indonèsia, Cambodja, Sri Lanka i altres llocs d'Àsia, els elefants, animals venerats, estan en perill. El 1998, alguns artistes van organitzar una iniciativa per demostrar la saviesa d'aquests animals, i van contribuir a protegir-los, demostrant que els elefants podien pintar i crear art. Aquesta original experiència es desenvolupa al National Elephant Institute de Tailàndia, on els elefants aprenen activitats artístiques des de l'any 2000. Ja sabíem que els elefants eren creatius i intel·ligents, perquè ens ho havien demostrat en els zoos i els circs, però ara veiem que alguns, no tots, després de seguir una preparació adequada, poden esdevenir artistes, creant, inventant, memoritzant i essent feliços fent-ho. Cal distingir, però, la creació espontània de la memoritzada i reproduïda. I diuen els que han assistit a aquesta peculiar escola de belles arts que els elefants hi respiren creativitat, orgull i felicitat. Per què molts pensem encara que només els humans poden ser artistes?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.