CONCA DE BARBERÀ
El Museu de la Vida Rural guanya espais
S'amplia amb un edifici annex per exposar carros i fer activitat pedagògica
La divulgació de la cultura, l'etnografia i l'economia del món rural ha fet un pas endavant. L'ampliació del Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí, ha sumat 400 m² per a activitats i exposició a una superfície ja existent de 3.000 m² amb la construcció d'un nou edifici annex.
A la planta baixa s'amplia l'espai destinat a l'exhibició de carros, la majoria cedits per particulars i institucions, que han estat restaurats per la Fundació Lluís Carulla, propietària del museu. Dels tres vehicles que es podien veure fins ara es passa a onze: de passeig, de torn per portar bocois, per portar els morts, un faetó de guia, un carro de trabuc, etc. També s'exposa un dels primers tractors que van arribar a la Conca de Barberà als anys cinquanta. La planta superior del nou edifici servirà per fer cursos, tallers i conferències. Carles Duarte, el director de la fundació, ha explicat: “No és un museu que mira nostàlgicament al passat, sinó que explica l'evolució cap al present i convoca un debat sobre el paper del món rural avui i en el futur.” El museu rep anualment uns vint mil visitants, molts dels quals són escolars.
Un fons de més de dotze mil peces de tot tipus
Fa 24 anys Lluís Carulla va convertir la casa pairal en un museu amb la intenció de recollir, difondre i preservar el llegat cultural i els valors del món rural català. El 2009 la fundació va invertir sis milions d'euros per fer-ne una primera ampliació. També es va replantejar el discurs museogràfic, atorgant-li modernitat: lluny de ser solament una acumulació expositiva de peces, pretén donar les claus per fomentar el diàleg entre el món urbà i el rural. És una institució força activa. Actualment, s'hi exhibeix una exposició de pintures de Santiago Rusiñol i té una programació regular d'actes culturals.