Porta Ferrada celebrarà mig segle en dues grans edicions
Zubin Mehta, Alanis Morissette, Jethro Tull, Manhattan Transfer i Bobby McFerrin actuaran en l'edició més llarga i intensa, de Sant Joan a l'11 de setembre
L'Espai Port, amb un nou emplaçament, s'utilitzarà per últim any
El Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, el més antic de Catalunya, celebrarà el seu 50è aniversari amb dues edicions molt especials, una d'inici (2012) i una de cloenda (2013). Aquest any el festival proposa 33 espectacles que ompliran els diferents espais del festival entre la revetlla de Sant Joan –amb un concert gratuït d'Obrint Pas– i el tancament amb la Cobla Ciutat de Barcelona, l'11 de setembre.
Presentat ahir a la seu del Departament de Cultura a Barcelona pel seu director, Albert Mallol; l'alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó, i el director de l'àrea de música de l'Institut Català de les Empreses Culturals, Albert Bardolet, el 50è Festival de la Porta Ferrada té un pressupost d'1.400.000 euros, aportat en un 25% per patrocinadors privats, un 40% per les institucions i un 35% per la venda d'entrades. “L'aportació privada ens ha ajudat a apujar una mica el pressupost”, va dir Mallol. L'alcalde va remarcar que el festival “és molt important per a la promoció de la ciutat, i això justifica l'esforç econòmic que hi fa l'Ajuntament en un moment difícil”. Albó va afegir que l'ampliació del calendari no serà exclusiva de les dues edicions de l'aniversari, ja que l'objectiu és utilitzar el festival per atreure més turisme a Sant Feliu els mesos de juny i juliol, i no tant a l'agost. “No es tracta de fer un festival quan ve més gent a Sant Feliu, sinó de fer-lo perquè hi vingui més gent.” Pel que fa als escenaris, l'Espai Port serà encara aquest any el principal, però amb un petit canvi d'emplaçament que permetrà ampliar el pàrquing. L'any vinent, la Porta Ferrada deixarà el port i es traslladarà provisionalment al gran pati interior de l'antiga fàbrica de suro de Can Serra, futura seu del Museu Thyssen. Quan el museu estigui enllestit, l'escenari central passarà a ser la plaça Abadia, amb la zona esportiva de Vilartagues per als concerts de gran format.
Un mecenes anònim per a Mehta i el dubte de Manu Chao
El concert central del 50è aniversari del festival serà el que oferiran Zubin Mehta i l'Orquestra Filharmònica d'Israel, el 2 d'agost, amb un programa que inclourà Petrushka, de Stravinsky, i la Simfonia del Nou Món de Dvorák. Aquest concert ha estat possible gràcies a un mecenes privat que es vol mantenir en l'anonimat. Serà també el concert amb les entrades més cares d'aquesta edició –de 35 a 90 euros–, seguit directament per la cantautora canadenca Alanis Morissette, el 19 d'agost –de 35 a 75 euros–, que destaquen una mica en un festival que aposta per entrades de preu força mòdic: la resta de localitats es mouen entre els 10 i els 55 euros, i el preu mitjà està situat entre 25 i 35 euros. Les entrades del festival sortiran a la venda el dimecres 13 de juny, a través de www.ticketmaster.es.
Una curiositat de la programació és la presència no confirmada al cent per cent de Manu Chao, que sí té una data prevista dins la seva gira europea per actuar a Sant Feliu: el 20 de juliol. Com ja és habitual, el festival tindrà un bon apartat de jazz, concentrat a finals de juliol, amb Stewart Copeland (The Police) i Stanley Clarke, i l'homenatge a Miles Davis de Miles Smiles, The Manhattan Transfer, la col·laboració entre Bobby McFerrin i The Yellowjackets i, com a aportació nacional, La Locomotora Negra amb Andrea Motis i el Joan Chamorro Grup.
Cicle de cambra i exposició ‘nocturna'
X.CL'alcalde de Sant Feliu va anunciar ahir que l'exposició temporal d'unes 60 obres de la col·lecció de Carmen Thyssen al Palau de l'Abat s'inaugurarà “cap al 7 de juliol”, i que durant el festival s'obrirà també a les nits perquè el públic la pugui visitar tant abans com després dels concerts. L'exposició inclourà obres d'importants artistes catalans i internacionals dels segles XIX i XX. El cicle de cambra del festival, que tindrà lloc al pati interior de l'Escola Municipal de Música, inclourà alguns concerts amb música de compositors contemporanis dels artistes de la mostra, en un interessant diàleg interdisciplinari.
Aniversaris dels Stones, Comediants i l'OSV
La Simfònica del Vallès i Ros Marbà inauguraran el festival, i Comediants farà una cercavila per mar, terra i aire
El 50è Festival de la Porta Ferrada s'inaugurarà el 29 de juny amb un concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) que, dirigida per Antoni Ros Marbà, també hi celebrarà el seu 25è aniversari, amb un programa que inclourà el Concert desconcertant de Ros Marbà i Miquel Desclot i la Suite empordanesa, del guixolenc Juli Garreta. En aquest concert inaugural, també hi intervindran 250 joves veus d'escoles de música de Girona, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols i del Conservatori de Vic. L'OSV és l'orquestra resident d'aquesta edició i també interpretarà a finals d'agost el Rèquiem de Fauré, amb el Cor Madrigal.
D'altra banda, Comediants, que també celebra ara el seu 40è aniversari, oferirà el 6 de juliol una cercavila titulada Llevantada d'artistes, que arribarà per mar i també anirà per terra i aire fins al monestir de Sant Feliu. A més, el director de Comediants, Joan Font, assumirà la direcció escènica de l'òpera de Mozart Così fan tutte per a la propera edició de la Porta Ferrada.
El festival celebrarà el 12 de juliol el 50è aniversari del primer concert dels Rolling Stones, amb l'actuació dels Smoking Stones, que recrearan aquella actuació amb els mateixos vestits, i convidats com ara Gerard Quintana, Jaime Urrutia, Carlos Segarra, Johnny Cifuentes (Burning), Carlos Tarque (M-Clan), Ariel Rot, etc.