cultura

art&co

Joan Rebull, complet

Catàleg raonat.

Joan Rebull i Torroja (Reus, 1899 - Barcelona, 1981) ha estat de sort. El catàleg raonat de la seva obra ha vist la llum gràcies a la Fundación Arte y Mecenazgo, que presideix Leopoldo Rodés. Una iniciativa que ha permès revisitar Rebull, analitzar de nou la seva contribució a l'art d'aquest país de la mà de dos historiadors de l'art, José Corredor-Matheos i Albert Mercadé. Rebull és l'escultor que juntament amb Fenosa, Granyer i Viladomat va ser homenatjat el 1979 amb aquella exposició titulada 4 escultors del 99, que tingué lloc a l'antiga Caixa de Barcelona. Va ser un reconeixement al noucentisme realista que, més enllà de l'idealisme d'orsià, foragità els mites i prengué la realitat com un espai més vital des d'una mirada escrutadora i crítica.

Escultor del 1917.

Rebull mantingué una particular i lliure relació amb els seus models: “Jo consulto la naturalesa, però mai per imitar els seus accidents”, digué. Una sentència que deixa clar què buscava en la realitat, no pas la seva aparença sinó el que hi ha al darrere del que es veu. Rebull pertanyé a aquella generació que seguí el manifest Art Evolució de Torres-García, publicat a Un enemic del poble el 1917 i que prengué els models arcaics de la civilització mediterrània: l'escultura egípcia, l'art assiri, les tanagres hel·lenístiques o l'art grec arcaic, a la recerca d'una estabilitat estètica.

El retrat.

No hi ha espai de més realisme que el retrat i Rebull va ser un excel·lent retratista. Girant els fulls d'aquest magnífic llibre, hi destaquen els retrats de Frederic Mompou, Josep Ensesa, Carme Aguadé o Rafael Santos Torroella. Hi ha moments que el realisme de Rebull fa angúnia. Ens transporta a la cara més oculta del personatge retratat, gairebé transmet l'esperit que potser resta quan un es mor. La pintura no és per naturalesa funerària, l'escultura hi té una tendència natural. No en va ho recorda la màscara mortuòria de l'abat Escarré o la medalla dedicada a Pompeu Fabra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès
Cinema

El cinema Truffaut renova la seva identitat visual corporativa

Girona