cultura

Ciència

David Bueno

La biosfera diu prou

Hi ha autors els escrits dels quals sempre resulten interessants de llegir i mai deixen ningú indiferent, per la seva profunditat i amplitud i per la capacitat d'induir la reflexió. És el cas de l'ecòleg i pensador, acadèmic reconegut, consultor internacional i empresari de la sostenibilitat (o simplement socioecòleg, com sovint es presenta) Ramon Folch; i el seu nou llibre, La quimera de créixer, no és pas una excepció. Parteix d'un diagnòstic contundent: estem assistint al final de la civilització industrial, la qual cosa implica plantejar-se quin model econòmic i social ha de substituir una civilització que, segons Folch, ha arribat al seu límit.

Creixem, creixem i creixem. És com si anéssim en bicicleta: guanyem velocitat per mantenir l'equilibri, una estratègia que fins no fa gaire ens ha funcionat prou bé; però a hores d'ara el perill ja no ve d'una manca d'equilibri, sinó d'una velocitat excessiva.

Fent servir constatacions i evidències expressades pels científics, Folch fa una dissecció d'aspectes específics del problema ecològic global i els resumeix en una frase tan simple com impactant: la biosfera diu prou. Una frase a partir de la qual reflexiona, de manera lúcida, a bastament argumentada i completament desacomplexada, sobre la gestió dels recursos, el canvi global i les tendències socials i polítiques que porten a voler créixer indefinidament, i sobre com fer compatible el creixement econòmic i la sostenibilitat. També alerta sobre una mirada només economicista del creixement i, al mateix temps, trenca amb els tòpics d'alguns grups ecologistes.

Per exemple, és sostenible construir edificis que, un cop fets, siguin sostenibles? La conclusió és radical: falta gent que sàpiga pensar, i que els seus pensaments siguin la guia per orientar el pensament social. I també falta que els polítics orientin les seves decisions de govern a la llum de pensaments fonamentats, no pas per motius populistes ni demagògics basats en ideologies obsoletes.

Ramon Folch ens ofereix un llibre, doncs, per veure i viure la sostenibilitat des d'una perspectiva molt més holística.

La quimera de créixer Autor: Ramon Folch Editorial: La Magrana Barcelona, 2011 Pàgines: 288 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.