cultura

infraestructures

Sant Joan les Fonts torna als seus orígens industrials

Inauguren la rehabilitació de la part més antiga del Molí Fondo, que és d'on va sortir la Torras Papel

Les instal·lacions són ara un museu sobre l'ús de l'aigua i la fabricació del paper

La part més antiga del Molí Fondo de Sant Joan les Fonts es pot visitar avui després de dos anys d'obres de rehabilitació i durant els dies de la festa major d'aquest municipi. Les obres les va inaugurar ahir el diputat de CiU al Congrés espanyol, Pere Macias, en el marc d'una visita guiada. L'Ajuntament, a part de recuperar un patrimoni lligat a l'ús industrial de l'aigua i a la fabricació de paper, posa en servei l'antiga fàbrica, la que va donar origen més tard a la Torras Papel, com a museu sobre la història de tot plegat.

Així, al Molí Fondo, i només amb visites guiades que s'han de concertar a l'oficina de turisme de l'Estada Juvinyà, s'hi poden veure peces industrials de maquinària paperera cedides per la Torras, moltes de l'antiga fàbrica. També s'hi explica amb plafons els processos de fabricació i la seva evolució, així com l'aprofitament de l'aigua com a recurs energètic, habitual en aquest tram del riu Fluvià. En concret, i entre moltes altres coses, hi ha marques d'aigua, els mecanismes per fer pujar i baixar comportes, mobiliari antic, fotos de l'arxiu de la Torras Papel com per exemple les de l'aiguat del 1040, una roda de molí, etc. A part, l'edifici ara rehabilitat també és en si una peça de museu, ja que a l'interior hi conserva i s'hi han restaurat les construccions que tenien usos industrials: safarejos gegants, conduccions, un generador hidroelèctric, etc.

Festa amb novetats

La festa major de Sant Joan, que se celebra fins dimarts vinent, presenta dues novetats importants. D'una banda, la Pujada a Vivers, organitzada pel Club Poliesportiu Santjoanenc i que es pot fer a peu, corrent o amb bicicleta de muntanya. De l'altra, un passi de moda a càrrec de models professionals i aficionats que ha aixecat molta expectació al municipi.

LA XIFRA

0,4
milions
d'euros ha costat aquesta primera fase de rehabilitació del Molí Fondo, subvencionat pel Feder.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.