cultura

Patrimoni

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts obté la titularitat del castell de Mont-ros

El propietari l'ha cedit gratuïtament, juntament amb 20.000 m² dels terrenys on hi ha els vestigis

Quan hi hagi recursos, es faran excavacions

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha adquirit la titularitat del castell de Mont-ros, del segle XI, i del seu entorn de 20.000 m² de superfície situats al nucli de Begudà d'aquest municipi a un propietari privat que ha volgut guardar l'anonimat. De fet, l'acord de cessió gratuïta es va formalitzar el mes de maig passat.

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts feia temps que treballava per disposar d'aquest patrimoni històric, sobre el qual hi ha moltes incògnites i del qual només es conserven unes parets i la façana de la capella dedicada a la Mare de Déu de Mont-ros.

Els altres vestigis són restes que fins ara han estat cobertes per vegetació. Es tracta de restes de la torre de l'homenatge i de vigilància i de la torre de l'estada. És un dels llocs de la comarca de la Garrotxa que han despertat l'interès dels historiadors, tot i que no hi ha una documentació exhaustiva.

Ha estat gràcies a les referències de Francesc Caula, Francesc Montsalvatge i Rafel Dalmau, i especialment la feina efectuada últimament per Josep Oliveras i Gaspar Guardiola, que s'ha pogut tenir accés a tota la informació disponible sobre aquest llegat patrimonial.

La primera de les actuacions que l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts hi ha portat a terme és la millora de l'accés, ja que fins ara no s'hi podia accedir amb vehicle.

Aquestes últimes setmanes s'ha fet una millora del camí que des de la rotonda del polígon industrial de Begudà condueix fins a aquesta fortificació. També s'han netejat les restes de la vegetació que les cobria.

L'alcalde, Joan Espona, ha explicat que ara busquen els recursos que han de fer possible les excavacions arqueològiques a la zona. Espona hi ha afegit que volen incorporar també al patrimoni arqueològic i històric del municipi la torre carlina del Canadell, tot i que, en aquest cas, no s'han iniciat les negociacions amb la propietat.

Vestigis del segle IX

L'alcalde de Sant Joan les Fonts té clar que cal una intensa campanya arqueològica a la zona del castell de Mont-ros per treure l'entrellat dels vestigis i de la poca documentació que hi ha. Calen, però, recursos que ara l'Ajuntament no té. Pel que se sap fins ara, hi hauria notícies d'una primera torre del segle IX, que a finals del segle XI s'hauria convertit en el castell. Al segle XIII es va convertir en una masoveria –una foto de 1943 la mostra encara amb teulat–. El castell també està documentat al testament de la vescomtessa de Besalú Ermessenda, l'any 1119. El 1339 el rei Pere El Cerimoniós sembla que el va incorporar a la corona catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.