La Comissió de la Dignitat alerta que Wert no ha complert els terminis pel retorn dels ‘papers de Salamanca'
Recorda que el ministre es va comprometre a retornar els documents confiscats a particulars abans del 30 de juny
La plataforma impulsa una campanya per restituir monuments mutilats durant el franquisme
La Comissió de la Dignitat ha denunciat aquest dilluns que el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, no està complint amb els terminis del retorn dels papers de Salamanca a Catalunya.
El president de la plataforma, Josep Cruanyes, ha alertat aquest dilluns que “segueixen sense arribar” els documents confiscats a particulars que encara estan a l'Arxiu General de la Guerra Civil i que el titular de Cultura espanyol es va comprometre abans del 30 de juny.
“A dos-cents dies del seu nomenament, el ministre de Cultura no ha complert la llei, després que prometés que el procés estaria acabat en el mes de juny”, ha declarat Cruanyes a EFE.
Segons ell, el fet que no hagi autoritzat encara l'enviament d'una remesa “que està en llista des del desembre de 2012” suposa un incompliment legislatiu per part de Wert.
En declaracions a Europa Press, ha considerat “humiliant” que l'Estat es negui a tornar els documents que pertanyen a ciutadans catalans, així com alguns cartells i arxius que van ser requisats a sindicats i partits polítics durant la Guerra Civil i enviats a l'Arxiu de Salamanca.
“Wert està tenint el mateix caràcter que han tingut els seus antecessors i no ha complert la llei que l'obliga a tornar els papers”, ha constatat Cruanyes
La Comissió també ha reclamat la restitució de documents pertanyents a deu ajuntaments catalans (Barcelona, Gandesa, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls i Vic) i ha proposat als consistoris fer una declaració i acció conjunta per reclamar els seus arxius. La plataforma ha proposat als deu ajuntaments fer una declaració i acció conjunta demanant la restitució dels documents dels seus arxius.
Cruanyes ha insistit que l'entitat avisat que no donarà per tancada aquesta qüestió “fins que no hagin tornat l'últim paper espoliat ara fa 73 anys”.
En paral·lel, l'entitat ha iniciat una campanya per impulsar la restitució de monuments mutilats durant l'època franquista. Entre els elements que vol recuperar, hi ha quatre monuments barcelonins. Es tracta del monument a Frederic Mistral, el bust a Guillem Graells i Moles, el monument a la República catalana i el dedicat a Pi i Margall.
Cruanyes ha assegurat que l'Ajuntament de Barcelona s'ha mostrat favorable a la campanya Volem els nostres monuments, que ja ha rebut el vistiplau del Consell Assessor d'Art Públic de la Ciutat. “Ara s'està treballant per dur a terme la restitució al seu estat original”, ha afegit.