la contra

El folklore en un cop d'ull

David Gracia converteix en il·lustracions una part de l'arxiu de Jordi Castellana sobre danses tradicionals

EL MOMENT IDONI. L'exposició «Apunts i pinzells» de l'artista rubinenc David Gracia s'ha pogut visitar a l'Antiga Estació de Rubí durant la festa major i seguirà exhibint-s'hi fins al dia 12 de juliol, moment en què també s'acabarà el festival internacional de dansa Rubifolk.

Jordi Castellana (1924-2006) va deixar un important llegat a l'Esbart Vila d'Esplugues. Després de tota una vida recopilant informació sobre la distinta idiosincràsia de bona part de les danses tradicionals catalanes, va elaborar un arxiu amb anotacions i esquemes de com són les coreografies. Unes notes que, després de la seva mort, van passar a ser propietat de l'entitat de la qual va ser director artístic durant la dècada dels noranta. Calia, però, trobar alguna fórmula perquè tota aquesta informació pogués lluir plàsticament amb finalitat de ser exhibida, i el perfil exacte per desenvolupar aquesta tasca l'acomplia un rubinenc: David Gracia.

Alumne de l'Escola Municipal d'Art Illa Sabadell i membre de l'Esbart Dansaire de Rubí, Gracia no només disposava de les qualitats artístiques suficients per il·lustrar les anotacions de Castellana, sinó també dels coneixements folklòrics necessaris per poder-les desxifrar amb exactitud. Per aquest motiu, l'Esbart Vila d'Esplugues es va posar en contacte amb ell fer fer-li extensiu l'encàrrec, i al febrer de l'any passat va poder acomplir el somni d'inaugurar la seva primera exposició en solitari. Tot i això, l'artista tenia pendent el repte de lluir la seva obra a la seva ciutat, cosa que va aconseguir el passat 25 de juny, quan va inaugurar una mostra a l'Antiga Estació de Rubí que encara es podrà visitar uns dies més.

«Vaig fer una instància a l'Ajuntament i hi he pogut exposar la meva obra durant tota la festa major i el Rubifolk, cosa que és molt important», explica Gracia, tot fent referència al volum de gent que ha passat i que passarà per Rubí durant tots aquests dies i a la connexió específica que tenen tots dos esdeveniments amb la dansa tradicional. No és la primera vegada que exposa a la seva ciutat, atès que al mes de març ja va ser un dels artífexs de la mostra Tres mirades d'un Carnaval. Això no treu, però, que continués tenint il·lusió per portar a prop de casa un projecte molt personal, ja que les il·lustracions estan fetes amb gradacions d'un mateix color i tenen «una influència oriental manga», una de les seves grans passions.

«Encara sóc massa jove, m'estic formant i encara tinc temps per definir el meu estil», comenta Gracia, malgrat que no amaga la seva predilecció pel cubisme. Tot i això, té molt clar que «abans de crear coses abstractes s'ha de dominar bé l'art figuratiu», que és el que li ha permès reflectir les diverses danses tradicionals catalanes de manera original però fidedigna. A l'exposició es poden consultar les anotacions de Castellana al costat de cada obra, podent així cadascú recrear mentalment balls com el del córrer del Vallespir, el del festeig, l'espunyolet del Berguedà, la contradansa de Barcelona o el ballet de la muntanya de Folgueroles.

Tot i la seva passió per la dansa, Gracia reconeix que està «una mica cansat de folklore» i que el seu pròxim projecte estarà relacionat amb un altre sector. Les pròximes coreografies, per tant, prefereix poder materialitzar-les en carn i ossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.