Déodat de Séverac i la connexió catalana
Acaba d'aparèixer a l'Estat francès el monogràfic Déodat de Séverac et ses amis de la Catalogne (Le Monde de l'Art et des Lettres) un volum en què Jean-Bernard Cahours d'Aspry, vicepresident de l'Associació Amics de Déodat de Séverac, repassa els vincles que el compositor llenguadocià va mantenir amb els artistes catalans de principi del segle XX. Entre el ventall de noms hi ha el dels músics Isaac Albéniz, Blanca Selva, i el mateix Ricard Viñes, amb qui Séverac va formar –juntament amb Ravel i Falla, entre altres– el grup Les Apaches.
Va ser a la Schola Cantorum de París on Séverac va entrar en contacte amb aquest estol de compositors, però també està documentat que va visitar sovint la capital catalana, on va relacionar-se amb Lluís Millet i Felip Pedrell. A Barcelona va freqüentar Adrià Gual, que havia conegut a París el 1901, i Santiago Rusiñol, que el va convidar al Cau Ferrat.
Cahours d'Aspry estudia a més la influència que va tenir la música catalana en la seva obra: va compondre sardanes i va incorporar dos dels instruments principals de la cobla als drames lírics Héliogabal i Hélène de Sparte.
Un cop establert a Ceret, al Vallespir, on va morir el 1921, va freqüentar artistes com Manolo Hugué i Aristides Maillol.