cultura

Cinema domèstic

Recuperen una setantena de bobines de pel·lícules de 9,5 mm filmades els anys vint i trenta pel reusenc Josep Capdevila a les ciutats de Salou, Reus i Barcelona

Les primeres imatges en moviment de Salou (de l'any 1927), filmacions del Dia de Reus en l'Exposició Universal de Barcelona de 1929 i la festa major de Misericòrdia de Reus de 1929 són algunes de les riqueses documentals que acaba d'incorporar el centre de la imatge Mas Iglesias de Reus (Cimir). Es tracta d'una col·lecció de 69 bobines de pel·lícules de 9,5 mm que abracen un període que va des de l'any 1920 fins al 1950. Totes pertanyen al fons del reusenc Josep Capdevila Torrell (1886-1959), i ara han estat cedides pels seus fills, Josep Maria i Maria Teresa.

Són films “d'un alt valor històric i documental”, segons van dir ahir Coia Domingo, directora del Cimir, i Joaquim Sorio, regidor de Cultura de Reus. Les pel·lícules originals s'han dipositat a l'Arxiu de la Filmoteca de Catalunya, on seran restaurades. I el Cimir –que en els últims anys ha dut a terme una intensa tasca de recuperació del patrimoni cinematogràfic de Reus– en conserva les còpies, que es podran consultar en format videogràfic.

El fons aplega fins a 69 títols, dels quals 25 són de pel·lícules professionals de la casa Pathé, i la resta són obra de Josep Capdevila Torrell.

La Costa Daurada

Entre les pel·lícules dels anys vint i trenta destaquen les filmades a Salou l'any 1927, que esdevenen les més antigues trobades fins ara d'aquest municipi i que mostren una línia de costa, verge i arbrada, molt allunyada de la fesomia actual de la capital de la Costa Daurada. També s'hi troben films de les festes de Reus, de la pesca de la tonyina a prop de l'Hospitalet de l'Infant els anys trenta, i de milícies universitàries a Fogars de Montclús (Vallès Oriental), de 1945. Capdevila també va enregistrar imatges del Dia de Reus en l'Exposició Universal de 1929 de Barcelona, amb els gegants actuant a la plaça del Poble Espanyol; de la fira de Santa Llúcia de 1928; de la nevada de 1930, i dels vaixells de l'armada espanyola al port de Barcelona al 1928. Són films domèstics però “d'un gran valor documental per veure la vida quotidiana de ciutats com Salou, Reus i Barcelona”, segons els responsables del Cimir. Coia Domingo també va destacar dues pel·lícules en color dels anys cinquanta: “Una gran troballa perquè són molt escasses a Catalunya.”

Josep Capdevila va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona. El 1910 va tornar a Reus i va exercir com a metge titular de Cambrils, Vinyols, Montbrió del Camp, l'Hospitalet de l'Infant i l'Ametlla de Mar, on també exercia com a farmacèutic i jutge de pau. Les seves primeres filmacions daten del 1927. Aquell any el seu cunyat li va portar de París una càmera Pathé Baby de 9,5 mm, amb la qual va fer les primeres filmacions de la família. Va ser un dels primers reusencs a tenir càmera de cinema domèstic. La casa Pathé havia comercialitzat la càmera de filmar de 9,5 mm el 1924 i poc temps després va arribar a l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.