Estudiar, conservar i divulgar

La Fundació el Solà celebra els deu anys de protecció de l'arquitectura de pedra en sec

La Fundació el Solà de la Fatarella arriba al desè aniversari amb bona part dels objectius complerts que la van portar a constituir-se: treballar per la divulgació i conservació de les construccions de pedra en sec. Per aquesta raó, avui inaugura a la seu de l'entitat una exposició sobre la tasca feta, la qual es podrà visitar fins al 30 de setembre. Una taula rodona i altres activitats completen el programa commemoratiu de l'aniversari.

Tot i que la Fundació el Solà ha contribuït, des de la Terra Alta, a revalorar a Catalunya un patrimoni que des de fa uns anys passava desapercebut, la directora de l'entitat, Neus Borrell, comenta que encara queda molta tasca per fer: «Les construccions de paret seca estan lligades a l'agricultura, sobretot pel que fa a la seva conservació. No són peces d'arqueologia sinó mostres d'una activitat ben viva. Per tant, la crisi de l'agricultura i l'abandonament de l'activitat les afecta plenament». Aquest és un tema que sens dubte sorgirà en la taula rodona que s'ha programat avui i en què diversos especialistes debatran sobre la importància de la pedra en sec com a nexe d'unió de persones i pobles. Durant la jornada també es presentaran els projectes i els treballs que ha realitzat la fundació en aquesta dècada, com ara cursos de formació en la tècnica de la paret seca o la rehabilitació d'alguns dels elements d'aquest patrimoni que es conserven a la Fatarella. També es presentarà el disc La Fatarella, música i cançons del poble, que ha creat el grup Dos en Ritme amb la participació de veïns del poble.

La Fundació el Solà, que no té ànim de lucre, es nodreix de les donacions de particulars i empreses: «Som una fundació petita i, malgrat la crisi econòmica, continuem tirant endavant els nostres projectes. Precisament enguany, i amb motiu del desè aniversari, organitzarem més activitats que mai.»

Curs universitari

La Fundació el Solà i la Universitat Rovira i Virgili han organitzat el curs Els paisatges de la pedra seca. Significació i inventari, que tindrà lloc del 13 al 17 de juliol. L'activitat s'inscriu en els cursos de la Universitat d'Estiu de la URV. Els dos primers dies es faran diferents xerrades teòriques a la seu de la fundació, obertes a tothom interessat pel tema. En el curs destaca la presència del director del parc nacional de les Cevenes (Occitània), Didier Lécuyer, que presentarà dues ponències: La protecció del medi i el paisatge com a forma de desenvolupament local, en què explicarà com s'han revalorat els productes agrícoles d'aquella zona pel fet d'estar cultivats en llocs en què es mantenen les marjades de pedra seca; i Línies de treball en pedra seca al Parc Nacional de Cevenes,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.