Cultura i l'Ajuntament de Benifallet volen obrir al públic la cova Gran Aumidiella

Els estudis que s'hi han fet indiquen que podria ser la més gran de les coves de Benifallet

S'intueix que serà la cova més gran descoberta a Benifallet i que, en el treball d'extracció d'arenes del seu interior, els arqueòlegs hi podrien redescobrir nous passadissos cap a altres cavitats. La Gran Aumidiella, en diuen al poble de Benifallet, i és que el saber popular ja intueix també les grans dimensions d'aquest espai, que fa tretze anys va ser el lloc on es va descobrir una gerra de l'edat del ferro.

Ara, doncs, després de desenes d'anys que es té constància d'aquest espai, la iniciativa de l'Ajuntament ha comptat amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l'Ebre, i ja han posat la primera pedra al nou projecte de condicionament de l'interior. «Primer de tot ens hem de reunir amb el Departament de Treball per proposar-li l'obertura d'un pla d'ocupació per als treballs de la cova i, després, amb l'Ajuntament de Benifallet, elaborar una proposta d'intervenció», va explicar Joan Martínez, tècnic d'arqueologia dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l'Ebre. Aquesta reunió volen que sigui immediata i, segons Martínez, es podria produir en els propers dies. L'Ajuntament, però, fa prop de tres mesos que va acabar les obres de condicionament de l'accés cap a la cova, les de l'exterior, i tot per començar a preparar el que ja, per fi, sembla que serà una realitat.

La tercera per visitar

La cova s'obrirà al públic i, de fet serà la tercera que ho farà de les sis que ja hi ha descobertes a la muntanya. «Ens pensem que la muntanya està tota foradada», va dir l'alcalde de Benifallet, Jordi Monclús. «Aquesta cova ha de suposar una inversió important. Amb l'arranjament del seu interior, volem incorporar també al projecte altres elements audiovisuals i explicatius de les informacions que es vagin trobant», va afegir.

De fet, el tècnic d'arqueologia de l'Ebre creu que la inversió no haurà de ser gaire elevada i que, en principi, les obres podran durar entres sis i dotze mesos. De la mateixa manera, Martínez va seguir explicant que ara és un bon moment per presentar el projecte i pensa que el Departament de Treball no hi posarà cap pega a l'hora de crear una borsa d'ocupació que faciliti els treballadors necessaris per condicionar la cova. «És una bona oportunitat per donar feina a un cert número de persones», va dir el tècnic, que va afegir-hi: «A més, s'haurà de treballar per conservar tant el patrimoni cultural, com l'històric i el natural».

L'acord, que va ser de paraula entre l'ens local i el servei territorial, també va comptar amb el suport del director territorial de Cultura, Francesc-Xavier Vega, que va encoratjar-los a començar a preparar el projecte. No obstant això, encara no hi ha cap data fixada i tot està en una fase molt inicial. «Necessitarem un bon suport econòmic del Departament de Cultura per tirar-ho endavant», va dir Martínez, que, alhora, augura un bon futur de tot el projecte de la Gran Aumidiella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.