cultura

El Tempir ja du presentats 30 escrits de denúncies per incompliments lingüístics de l'Ajuntament d'Elx

L'associació cultural insta la ciutadania a reclamar pels drets lingüístics dels valencians

Arran de l'incompliment de la legislació lingüística per part de l'Ajuntament d'Elx, El Tempir ha presentat 30 escrits al registre municipal des de l'1 d'abril, en què es denuncien la no-presència del valencià en la retolació, impresos, bases de concursos, pàgines web, empreses públiques municipals i d'altres.

A més, s'hi demana que s'esmenen les anomalies observades. Aquests escrits també s'han traslladat al Síndic de Greuges per tal de denunciar aquestes deficiències i perquè commine l'Ajuntament d'Elx a complir la legalitat vigent.

Aquests 30 escrits van acompanyats de fotos, principalment, que mostren l'incompliment lingüístic, i que han fet arribar moltes persones afiliades o simpatitzants a través de les xarxes socials.

L'esmentada associació cultural d'aquesta ciutat, anima la gent a continuar enviant fotos denúncies, escrits, enregistraments… per tal de continuar denunciant els incompliments del govern local ja siga a la ciutat com a qualsevol de les partides rurals.

Punts negres d'Elx denunciats

Redacció

1. Retolació únicament en castellà de la Casa de l'Orxata.

2. Rètol informatiu del procés de reurbanització del passeig de l'estació, davant l'Oficina de Turisme.

3. Les noves parades del servei “BiciElx” informen únicament en espanyol.

4. Publicitat només en castellà del sistema de lloguer de bicicletes “LlobiElx”.

5. Placa que reprodueix una fotografía de com era el passeig de l'estació fa més de mig segle amb la llegenda “PASEO DE LA ESTACIÓN 1902-1959”.

6. Els rètols electrònics situats al nucli urbà d'Elx (com, per exemple, l'existent prop de l'ambulatori de Sant Fermí) informen sobre l'estat o la fluïdesa del trànsit, així com també de la necessitat de respectar les normes viàries de conducció… solament en espanyol.

7. L'estendard que, a tall de suport publicitari, informa sobre la possibilitat de visitar el Convent de Santa Llúcia únicament en castellà.

8. Inauguració d'un monòlit dedicat a qui va ser batle de la ciutat d'Elx des de l'any 1966 al 1979, en ple franquisme. El monòlit apareix amb una llegenda només en castellà.

9. El servei de neteja del terme municipal d'Elx, realitzat per “Urbaser”, i que compta amb diversos models de vehicles llueixen l'eslògan “Elche siempre guapa”. A més, els nous contenidors que recullen la brossa presenten l'escut de la ciutat i davall el topònim en castellà “Elche” únicament.

10. Aparició d'una retolació únicament en castellà per a indicar la zona de platges, la direcció cap Alacant (o Torrevella i Santa Pola) i l'aeroport a la nova rotonda de l'Altet, a l'eixida cap a Alacant i prop de la benzinera CAMPSA.

11. L'espai comercial d'Aigües d'Elx, hi ha un terminal electrònic que permet l'atenció al públic de manera que distribueix els clients en opcions diverses com “pagos”, “contratos”, “obras” i “consultas”, solament en castellà.

12. Aparició d'un rètol únicament en castellà en el qual es pot llegir “Plaza de Barcelona”, concretament on es troba una font d'aigua, al barri de Carrús Oest.

13. L'encreuament dels carrers Asp i Verònica han aparegut recentment dos nous rètols únicament en castellà en els qual es pot llegir el següent: “Atención. Cruce peligroso”.

14. L'Ajuntament d'Elx ha instal·lat un suport publicitari en forma de paral·lelepípede per tal de fer conéixer l'exposició “El Paseo de la Estación de Elche” i exclusivament en castellà per les quatre cares.

15. El Departament de Neteja de l'Ajuntament d'Elx fa una circular que ha apegat per edificis de la ciutat, en la qual comunicaven solament en castellà les normes que els ciutadans han de seguir a l'hora de tractar els residus generats.

16. La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament programa per als dies 5 i 6 de maig al cinema Òdeon el film en valencià “Papa, sóc una zombi” i finalment es va projectar en castellà.

17. La Regidoria de Joventut i Cooperació de l'Ajuntament d'Elx, i el seu regidor al capdavant, tramet una circular per comunicar les propostes i serveis que estan organitzant i que s'adrecen a la joventut elxana en general i als de la partida rural de l'Altet en particular només en castellà.

18. La Regidoria d'Educació de l'Ajuntament d'Elx adreça una circular als pares del CEIP Pla que estan interessats a dur els seus fills a “l'Escola d'estiu juliol 2012” que es promou i es coordina des d'aquesta regidoria, en la qual s'informa sobre aspectes bàsics com el període de realització, els grups que es crearan, els costos d'assistir-hi, la inscripció i forma de pagament, etc. únicament en espanyol.

19. L'Ajuntament d'Elx envia un díptic informatiu adreçat als menors de 26 anys per tal de sol·licitar l'accés gratuït al bus per a aquest col·lectiu només en castellà.

20. La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Elx, i el seu regidor al capdavant, tramet una circular solament en castellà per comunicar la convocatòria d'una reunió informativa sobre el desenvolupament de la programació cultural que ha realitzat aquesta regidoria.

21. L'Oficina Municipal de l'Emprenedor de la Regidoria d'Empresa i Ocupació s'han convocat els premis a “l'Emprenedor del Mes”, les bases dels quals apareixen només en castellà.

22. A l'antiga Llotja Medieval, situada a la plaça de Baix de la ciutat d'Elx, hi ha una exposició sobre la història del passeig de l'Estació d'aquesta ciutat, organitzada per l'Ajuntament d'Elx, els plafons de la qual informen només en espanyol.

23. La pàgina web visitelcheblog.com, depenent de l'Ajuntament d'Elx i més concretament de la Regidoria de Turisme, no té versió en valencià.

24. La pàgina web starturelche.com, depenent de l'Ajuntament d'Elx, tampoc té versió en valencià.

25. Cartell de l'Ajuntament d'Elx que avisa la ciutadania en general que no es pot menjar dàtils de la palmera objecte del plaguicida. El cartell òbviament està únicament en castellà.

26. Escrit de convit de l'alcaldessa d'Elx per assistir a la inauguració del Centre Juvenil de “La Hoya” (sic), redactat en castellà.

27. La Regidoria de Turisme ha establert les bases només en espanyol de l'Operación Startur Visitelche 2012 para emprendedores turísticos (sic).

28. La pàgina web de l'OMIC, depenent de l'Ajuntament d'Elx, no té versió en valencià.

29. La pàgina web elcheemprende.com, depenent de l'Ajuntament d'Elx, tampoc té versió en valencià.

30. La Regidoria de Turisme de l'Ajuntament d'Elx ha tret una aplicació per a iPhone i iPad en iTUNES anomenada VisitElche, que permet descobrir al visitant la ciutat d'Elx pel que fa a oferta hotelera, cultural, mediambiental, esports, telèfon d'interés, etc. La qüestió és que aquesta aplicació solament funciona en castellà, anglés, francés i alemany, però no té versió en valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.