cultura

Per qui vulgui descobrir

La ruta a peu pla comença a la plaça de l'Hospital, on hi ha la Casa de Cultura Bisbe Lorenzana, continua pel Mercadal, s'endinsa al Barri Vell pel carrer de la Força i baixa a Sant Pere de Galligants

Els proposem una aventura quotidiana, un dia diferent a Girona, una ciutat que treballa per guanyar-se el present però no oblida el passat i ha convertit museus i galeries d'art en una proposta canviant que actua com una oferta cultural i propera per a tots aquells enamorats del Barri Vell, un laberint en què no trobaran el minotaure però sí que hi descobriran l'essència d'una de les poblacions més antigues de Catalunya. Hereva de quatre tradicions culturals i religioses –molts historiadors l'han significada com a jueva, musulmana o cristiana, però no hi podem oblidar l'empremta dels romans–, Girona obre les portes d'edificis preeminents, com el monestir de Sant Pere de Galligants, el Palau Episcopal, la Torre de les Aigües, el Convent de Sant Antoni de Pàdua i la casa Masó, que guarden una oferta immillorable i ofereixen una perspectiva diferent de l'evolució i consolidació com a capital.

Els proposem fer un exercici, senzill, ciutadà. Des de la plaça de l'Hospital, on trobaran la galeria de la Casa de Cultura, iniciïn una ruta a peu que els portarà a descobrir des dels misteris de la Magdalena fins a les làpides jueves del Bou d'Or. Ja saben que Girona és petita i recollida, potser per això creiem que no els cal cap plànol i els recomanem que facin servir la imaginació perquè desprès de travessar el carrer Nou i d'arribar al Mercadal, es trobin el Museu del Cinema habitat tant per les ombres xineses com per càmera dels germans Lumière, un contenidor d'invents fascinants, divertits i poètics que conforma una de les col·leccions més importants d'Europa que es presenta mitjançant una visita interactiva, lúdica.

Si travessen l'Onyar, ja sigui pel pont de l'Eiffel o pel de Sant Agustí, arribaran al carrer Ballesteries, un intent casolà per reinventar el londinenc Camden Town, dominat per la casa Masó, l'essència de la família catòlica burgesa, noucentista, catalanista que ara ha obert menjadors i habitacions en la que és una de les visites més sorprenents de la ciutat. Poden baixar fins al carrer de la Barca i es trobaran a la plaça de Sant Pere, on s'aixeca el monestir del mateix nom banyat pel riu Galligants. En temps reculats era un cenobi benedictí que van vincular a Carlemany, però el cert és que avui tot i que l'església està dessacralitzada, continua mantenint la categoria de primum inter pares i exercint com un monument romànic important i seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i ens permet conèixer la història més antiga de l'home des de la prehistòria fins a l'època medieval. Poden continuar la ruta i pujar per la plaça dels Jurats, passar per davant dels Banys Àrabs i, enfilant Sobreportes, obrir-nos al nucli de la Girona monumental. Ens trobarem amb la gran escalinata barroca, però si la cascada de pedra els impressiona poden fer la volta per la Mare de Déu de la Pera i arribar a la plaça dels Apòstols. Tant si trien una opció com l'altra, es trobaran amb un dilema. A l'esquerra descobriran el Tresor Capitular i la Seu de Santa Maria, i al davant, el Museu d'Art al Palau Episcopal, dos edificis extraordinaris que guarden grans col·leccions de la ciutat. Des d'allà, baixant per la Força, l'antic monestir de Sant Antoni de Pàdua es mostra agosarat reconvertit en el Museu d'Història, un organisme viu, que es mou i convida a la participació. Pel camí cap a la plana, al cor del call, el Museu d'Història dels Jueus recull la memòria jueva de la ciutat i de Catalunya. Un cop deixades les altures i recuperats els indrets principals de l'eixample medieval, al núm. 19 del carrer Ciutadans, l'antiga Fontana d'Or reconvertida en Caixafòrum tanca el cercle. Ara hi exposen la col·lecció de Carmen Tyhssen, però és conegut que s'hi va viure una de les epifanies de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.