pensament
El col·loqui Benjamin analitza la idea de ciutat
Les jornades dedicades al pensador alemany a Portbou serviran per presentar també la càtedra creada a la UdG amb el nom del filòsof i el guanyador del primer premi internacional d'arts visuals
El IV Col·loqui Internacional Walter Benjamin, organitzat amb motiu del 72è aniversari de la mort del pensador quan acabava de travessar la frontera a Portbou fugint dels nazis, debatrà avui, en una intensa jornada d'estudi, la idea de ciutat i la seva transformació en el segle XXI. Aquesta serà la primera activitat que impulsa la Càtedra Walter Benjamin Memòria i Exili que acaba de crear la Universitat de Girona (UdG) amb l'impuls del professor Jörg Zimmer, que n'és el director i que aspira a consolidar la difusió internacional del pensament del filòsof judeoalemany i, al mateix temps, impulsar el coneixement de l'Alt Empordà com un territori de memòria europeu.
Les ponències i la taula rodona programades, que tindran lloc a la sala d'actes del Centre Cívic Ca l'Herrero de Portbou, es presenten amb el títol comú Deambulacions per les memòries i els paisatges de la ciutat. De la metròpoli regional a la megalòpoli global, i prenen com a línia de reflexió els estudis del mateix Benjamin sobre les grans metròpolis del seu temps (el París del Segon Imperi, el Moscou de la Revolució, el Berlín de la seva infància), a través de les quals va aprofundir en les transformacions socials i culturals que experimentarien les societats urbanes de la modernitat. Els ponents abordaran la qüestió des de punts de vista i disciplines transversals, com ho és la mateixa obra benjaminiana, oberta a múltiples lectures sobre la història, la literatura, l'art, la sociologia o l'arquitectura.
Així, després d'una ruta a peu entre Banyuls i Portbou, organitzada per la Nau Côclea, el col·loqui s'obrirà, a la tarda (16.30 h), amb la conferència de Lluís Virgili Montull, doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, L'amistat elegíaca com a proposta política benjaminiana en la ciutat moderna. Tot seguit, la crítica de cinema, periodista cultural i professora de la UdG Imma Merino parlarà d'El cinema passejant per la ciutat (17.30). Després d'una pausa, hi haurà la taula rodona A propòsit de Walter Benjamin: habitar, ordenar i imaginar l'espai urbà al segle XXI (19 h), amb Octavi Rofes, de l'Escola Eina; Martí Peran, de la Universitat de Barcelona; l'artista Domènec, i Marta Serra, de la Politècnica de Catalunya, amb el geògraf Joan Nogué com a moderador. La jornada es clausurarà (20.30 h) amb la presentació del projecte Abad-Benjamin. Correspondències, a càrrec de l'artista Francesc Abad i Claudia Kalász, del Goethe Institut de Barcelona. L'endemà, diumenge, hi haurà la tradicional ofrena a la tomba del filòsof al cementiri de Portbou (11 h).
Difusió internacional d'un premi
Durant els actes del col·loqui, diumenge, a les 12 del migdia, es farà públic també a Ca l'Herrero el veredicte de la primera edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, convocat pel Consorci del Museu de l'Exili de la Jonquera (Mume), en col·laboració amb el Memorial Democràtic, i al qual concorren 58 candidats de països de tot el món, cosa que confirma el marcat caràcter internacional de la convocatòria. El premi, de caràcter bianual, es destina en aquesta edició a projectes de creació artística, amb una dotació de 12.000 euros que han de servir per finançar la materialització del treball reconegut.