cultura

El repte de filmar des de l'Everest al pol Sud

Ni els cims més alts del planeta són obstacles insalvables per als cineastes disposats a filmar les aventures dels qui es dediquen a escalar-les. Des de fa trenta anys, Torelló n'és testimoni amb un certamen de cinema especialitzat, que es diu ara Festival Unnim de Cinema de Muntanya, i que arrenca avui amb un clàssic, la producció italiana Terre Magellaniche (1933), el primer documental que es va rodar sobre la Patagònia i la Terra del Foc. Aquesta pel·lícula muda es projectarà al Teatre Cirvianum amb música en directe a càrrec de Francesca Villa (violoncel) i de Francesco Pennarola (piano), l'autor de la partitura.

Una trentena de pel·lícules, entre curts i llargmetratges, conformen la programació de la 30a edició del festival. L'Estat espanyol, Suïssa i l'Estat francès són representats amb diversos títols en un festival que inclou produccions d'Itàlia, Gran Bretanya, Alemanya, el Japó i Nova Zelanda, entre d'altres països.

Destaca de la programació la presència de tres pel·lícules sobre l'Everest, provinents del Japó, els Estats Units i Àustria, i títols com Messner, film d'Andreas Nickel sobre el que es considera el millor alpinista de la història; I believe I can fly, de Sebastien Montaz-Rosset, o la producció catalana sobre una expedició a l'Antàrtida, 2.304.400 passes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.