cultura

El Palau Ducal acull la presentació de ‘L'inventari clement de Gandia', l'original inèdit d'Estellés

Edicions 96 publica aquesta obra, premi Ausiàs March 1966

Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà descobreixen que el llibre publicat no fou en realitat el que l'escriptor havia presentat al premi

L'any 2009 Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà descobriren, amb la col·laboració de l'atzar, el text original de L'inventari clement, obra amb què Vicent Andrés Estellés va guanyar el premi Ausiàs March de poesia en 1966, i que es va publicar cinc anys després, en 1971.

O això es pensaven ells perquè, en comparar ambdós textos, s'adonaren ben prompte que el llibre publicat no fou en realitat el que Estellés havia presentat al premi. Tenien aleshores a les mans un poemari d'Estellés que, per circumstàncies encara hui desconegudes, romania inèdit en la pràctica totalitat i que ara, gràcies a la perseverança de l'Arxiu Històric de la ciutat, a la intercessió de l'IMAB i a la gentilesa de l'Ajuntament de Gandia, que ha cedit l'original a Edicions 96, veu finalment la llum.

Els mateixos Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà s'han encarregat de dirigir l'edició a partir de dos mecanoscrits que l'autor havia arribat a revisar, així com d'escriure el pròleg on s'expliquen el procés del trobament i les particularitats del llibre.

L'editorial ha volgut retre honor, amb el títol, a la ciutat que ha custodiat aquest tresor durant tots aquests anys, i és que per diferenciar-lo de L'inventari clement ja publicat, aquest llibre recuperat durà per títol L'inventari clement de Gandia i es presentarà a la Sala de Corones del Palau Ducal de Gandia el dijous 22, a les 20 hores, en el marc de la Setmana Literària, just l'any en què el premi de poesia Ausiàs March celebra la seua 50a edició.

Estellés condensa [en aquest original de 1966] tot el procés que el conduirà a ser un dels millors poetes del segle XX. Perquè els últims i llargs poemes, completament inèdits fins ara, formen part de la millor producció poètica d'aquest autor, on emprén la crònica desolada de la realitat de l'època, del paisatge humà i físic, contada amb una tendra cruesa, amb aquella mescla tan genial de poesia i quotidianitat.

Com descriuen des de l'editorial en un comunicat, “és L'inventari clement de Gandia un llibre que ens mostra els primers esclats d'un poeta excepcional. Un d'aquells llibres, i un d'aquells autors que no hauria de passar desapercebut a cap jurat amb un mínim d'olfacte poètic. Per això, s'hi proclamà guanyador. Encara que fins ara no ho haguéssem sabut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.