cultura

Els secrets d'Ankhhor

Caixaforum de Lleida estrena a l'Estat espanyol l'exposició de 180 peces de l'art i els rituals funeraris egipcis del Rijksmuseum Van Oudheven de Leiden (Holanda)

L'escassa profanació de la mòmia d'aquest sacerdot ha permès conèixer la seva vida

La cultura egípcia ha fascinat moltes generacions des que es van anar descobrint els seus secrets enterrats sota el desert. Llegendes, història i misteris es barregen amb ciència, antropologia i cultura. Han passat ben bé dos llargs mil·lennis i encara ara sorprenen i atreuen els secrets de la vida eterna dels egipcis.

Una àmplia i espectacular mostra de tot aquest patrimoni es pot visitar fins al 21 d'abril al Caixaforum de Lleida. És l'exposició Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna, una selecció de 180 peces procedents del Rijksmuseum Van Oudheven de Leiden, a Holanda –un dels millors museus del món en relíquies i art egipci–, que per primera vegada arriben a l'Estat espanyol.

L'estrella de la mostra és Ankhhor, un alt sacerdot del déu Montu al temple de Tebes (actual Luxor), una mòmia de 2.500 anys que es conserva intacta, amb els tres sarcòfags que l'embolcallaven i les relíquies, els amulets i les escultures que l'acompanyaven en el viatge a la vida eterna.

Ankhhor ha aportat molta informació sobre Egipte gràcies al fet que, des de la seva descoberta, a principis del segle XIX, no s'ha desembolicat i s'ha estudiat a partir de radiografies i TAC que se li han practicat fa pocs anys i que han permès conèixer per dins i amb detall la seva composició, momificació i part de la seva vida. Feia 1,60 d'alçada, tenia entre 32 i 50 anys, conservava les dents en bon estat i va ser momificat sense cervell ni vísceres però amb el cor.

L'exposició també conté altres mòmies, així com tot tipus d'objectes que permeten explicar com els egipcis buscaven traspassar la vida terrenal i viatjar cap a l'eterna.

El conservador de les col·leccions egípcies de Leiden i comissari de la mostra, Christian Greco, explicava com la humanitat ha buscat en aquests tresors els secrets de la vida eterna fins al punt que la pols de mòmies havia estat usada i comercialitzada amb finalitats curatives.

La mostra inclou altres meravelles, com ara els sarcòfags d'Amenhotep, una llibreta manuscrita de Jean-François Champollion –que va descobrir com traduir l'escriptura jeroglífica amb la pedra Roseta–, una estàtua de bronze d'Osiris i una escultura d'un matrimoni descoberta fa dos anys a Saqqara.

L'exposició es complementarà amb conferències, visites guiades i un taller de momificació per a infants. Després de Lleida, la mostra viatjarà a Tarragona, Girona, Saragossa i Palma de Mallorca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.