cultura

cinema

Dues donacions amplien el fons del Museu del Cinema de material publicitari

Provenen de l'antic cinema de Llagostera, a través del doctor Pompeu Pascual i Maria Gifre, i del fons de la família Saderra

Es tracta de material del 1910 al 1953

El Museu del Cinema es fonamenta en la col·lecció Tomàs Mallol, però des que va obrir les portes, el 1998, no ha parat de rebre nombroses donacions de material de procedència diversa que no fa més que complementar la col·lecció i incrementar el seu patrimoni. Ahir, sense anar gaire lluny, va tenir lloc un acte en què es va signar un nou conveni de donació a través del qual el museu gironí rebia una gran quantitat de material publicitari de pel·lícules que abasten el període 1910-1953.

Les donacions provenen de dos particulars. Per una banda, el doctor Pompeu Pascual i Maria Gifre han entregat material documental de pel·lícules provinents de l'antic cinema de Llagostera, Cine Pavelló Catalunya, propietat de l'industrial local Josep Recolons i Morell. Aquesta donació comprèn 238 press-books –material de difusió dels films– procedents de les distribuïdores cinematogràfiques de l'època, 60 exemplars de revistes de cinema (1910-1930) i, com a petita joia, un espectacular cartell de la pel·lícula Max n'aime pas les chats (1913), protagonitzada per l'humorista Max Linder. El cartell s'incorporarà ara a les sales d'exhibició permanent.

La segona donació, també conformada per material publicitari cinematogràfic interessant –25 catàlegs, 102 col·leccions de fotografies i 99 programes de mà–, prové de la família Saderra, que, durant els anys 1933 i 1953, es va dedicar a gestionar cinemes locals al Pla de l'Estany i a la Garrotxa. Concretament van projectar cinema a pobles –sovint als ateneus– com Besalú, Castellfollit de la Roca, Tortellà, Sant Jaume de Llierca, Esponellà i Serinyà.

Memòria i testimoni

Agraïts per l'entrega de nou patrimoni, tant el director del Museu del Cinema, Jordi Pons, com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, van destacar que gràcies a aquestes donacions es podrà aprofundir en l'estudi cinematogràfic i fins i tot antropològic de l'època. L'alcalde va remarcar que es tracta d'un “acte de dipòsit de la memòria de la cultura cinematogràfica a les comarques gironines; testimoni de com vam ser i com hem canviat”.

Al final de l'acte es va avançar el programa d'activitats previstes pel 2013.

LA XIFRA

180
persones han donat algun tipus de material al Museu del Cinema de Girona, 14 de les quals, aquest any.

Les donacions al Museu del Cinema

Des dels seus inicis, ara fa 14 anys, el Museu del Cinema ha rebut nombroses donacions efectuades per particulars amb la voluntat expressa que es conservin a l'equipament municipal i aportin coneixement als investigadors o al públic interessats en la matèria. En alguns casos, els col·leccionistes (o els seus hereus) valoren que la col·lecció esdevingui patrimoni públic i se'n faci difusió. Així doncs, segons dades del mateix museu, des del 1998 s'ha rebut material procedent de 180 donants, 14 dels quals han efectuat la donació aquest mateix 2012. A part, també es reben donacions per al fons bibliogràfic i videogràfic de l'Institut d'Estudis del museu. Aquest any s'han rebut centenars de llibres propietat del malaurat Pere Ignasi Fages i Ramon Espelt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.