cultura

El compromís de la Lírica amb el poble

DES DE LA BALCONADA DE LA TORRE

  • Concert de l'Agrupació Muiscal “La Lírica”. CEDIDA.
  • VÍDEO: Marxa Radetzky al remat del concert de Nadal.

La Lírica de Silla (fundada en 1867), amb més de cent cinquanta músics i cantants actius i un bon grapat de professionals formats en les seues aules treballant per tot arreu del món, representa l'entitat cultural més nombrosa i amb més activitats de tota la població. Actualment la societat consta d'una banda simfònica, d'una jove orquestra simfònica, d'una coral polifònica i de la coral infantil.

Encara que la feina la fan durant tot l'any, amb diversos concerts, alguns en col·laboració amb altres bandes d'altres poblacions, amb concerts i amb concursos de reciprocitat, i que se'n fa càrrec de tota l'activitat musical de les festes i actes institucionals de la ciutat, els darrers dos mesos de l'any són especialment el més actius. En novembre ha hagut el concert de la Banda Simfònica amb motiu de santa Cecília, que es fa coincidir amb la incorporació dels nous músics, i el concert de la Jove Orquestra Simfònica, que enguany ha comptat amb la col·laboració del trompetista Lluís González, que interpretà el Concert per a Trompeta en Mib M. de J. B. Neruda.

Lluís González es va formar en l'Escola de Música de La Lírica i està considerat com un trompetista reconegut de prestigi internacional. A més desenvolupa una atapeïda activitat docent i també interpretativa com a solista. Des de 1994 al 2006 ha estat trompeta solista de l'Orquestra Simfònica de Madrid, i des de l'any 2004 és professor de trompeta al Centre Superior d'Estudis de Música del País Basc “Musikene” a Sant Sebastià i al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, activitats que compagina amb el seu treball interpretatiu com a concertista.

Durant desembre, la principal activitat ha estat la participació de la Coral Infantil en la Trobada de Cors de les escoles i instituts locals. I, sobre tot el tradicional Concert de Nadal, celebrat a l'església parroquial, amb les intervencions de la Coral Infantil, de la Coral Polifònica i de la Jove Orquestra Simfònica. Potser aquest darrer concert de l'any siga un dels principals actes culturals que se celebren a Silla, amb una església plena de gom a gom que demostra l'enorme interès que desperta l'activitat musical en la població. Tot plegat, doncs, converteix aquesta entitat en un referent de la localitat.

Lamentablement, però, a la Lírica li passa com a la pràctica totalitat de les altres entitats del poble, que estan travessant moments molt delicats a causa de les “retallades” i dels impagaments de l'Ajuntament. Mantindre tota l'activitat de la Lírica té uns costos elevats, perquè s'ha de sostenir la infraestructura organitzativa i el manteniment de les instal·lacions, que suposa una despesa econòmica elevada, raó per la qual es necessària la normalització del deute i l'estabilitat financera que sols es pot aconseguir si l'Ajuntament, segons el contracte que té amb La Lírica, fa efectiva, de moment, l'assignació del 2012, que encara està pendent de liquidar totalment, i manté la regularitat successivament.

Malgrat tot, l'entitat no defuig els seus compromisos amb el poble i per això puc dir que comencem el nou any amb la mateixa il·lusió de sempre, de continuar omplint l'espai que li correspon en la vida cultural de Silla, amb la ferma voluntat de no defugir d'eixa responsabilitat amb les veïnes i els veïns, i per tant de continuar oferint tota mena de concerts i d'amenitzar les festes del poble.

Cal agrair a les sòcies i els socis de La Lírica que col·laboren amb la seua quota anual de vint euros, i que són el pilar del seu sosteniment, i insistir que necessitem més socis dels que ho som actualment (389); les portes estan obertes. I per suposat, comptem amb els músics, que són la peça fonamental sobre la qual se cimenta i sustenta aquest projecte cultural, perquè és gràcies a la seua dedicació desinteressada, la seua il·lusió, l'empenta i l'amor a la música i a Silla, que tot el que fem siga possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.