La llebre i la memòria, al Cultura d'aquest divendres
El suplement d'El Punt Avui ofereix un reportatge sobre ‘La llebre amb ulls d'ambre', d'Edmund de Waal
‘En la pell d'un mort', avançament del primer capítol de la nova novel·la de Xevi Sala
Xavier Serrahima i Jordi Llavina ens ofereixen un extens comentari sobre la lloada primera novel·la del britànic Edmund de Waal (La llebre amb ulls d'ambre. Una herència oculta), comparada amb fragments de Proust.
També podem llegir el primer capítol de la nova novel·la de Xevi Sala, En la pell d'un mort, un thriller ambientat a Girona i protagonitzat per un exreclús i el seu fill retardat.
El suplement Cultura d'aquest divendres també ofereix articles d'opinió de Vicenç Pagès Jordà (que parla sobre l'obra de Jonathan Franzen i la influència rebuda de David Foster Wallace), Guillem Cifré, Lluís Llort, Bienve Moya (sobre els vençuts), Ada Castells (que lamenta el tancament de la llibreria Catalònia), la lingüísta Núria Puyuelo, Marià Marín (que s'incorpora aquesta setmana des del Gremi de Llibreters), Agnès Esquirol (que fa un elogi de la lentitud), Iñaki Delaurens (sobre obres relacionades amb Hunter S. Thompson, autors de Por i fàstic a Las Vegas) i Miquel de Palol (sobre la relativitat dels gustos artístics).
En l'apartat de crítiques, Sam Abrams celebra el debut literari de Patrícia Gabancho amb La néta d'Adam. Ferran Aisa destaca el llibre sobre el circ del fotògraf Pere Formiguera. David Castillo comenta els poemes de Vicenç Tierra. Jordi Llavina elogia els contes de Damià Bardera publicats amb el títol de Els homes del sac. David Bueno confessa la seva passió poètica a través del llibre de Celdoni Fonoll, Abril florit. Lluís Llort analitza la novel·la que tanca la trilogia sobre el comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni.
En l'apartat de música, Valèria Gaillard ofereix un reportatge sobre els 50 anys del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas.
Jordi Bordes comenta la programació que es farà a la sala Joan Brossa dedicada al coreògraf Jordi Cortés. A més de l'agenda dels espectacles teatrals més destacats, signa la crítica de l'obra Un bosc de cames.
Pel que fa al cinema, podem llegir l'article de Bernat Salvà sobre el film de José Sacristán El muerto y ser feliz, amb crítica d'Imma Merino. També una entrevista a Penélope Cruz, protagonista de Volver a nacer (amb crítica d'Imma Merino). I una crítica d'Àngel Quintana sobre Amor, el nou film de Michael Haneke, premiat a Canes, a més d'altres estrenes en format breu.
Des de Tarragona, Carina Filella, ens recomana l'exposició d'homenatge a Pere Queralt que es fa a al Museu de Valls A Girona, Eva Vázquez ens parla de l'exposició Escodriny de Cuixart, al Museu d'Art de Girona. Mercè Miralles ens comenta les més de cent activitats relacionades amb el programa Biblioteques amb DO, que tindrà lloc a 25 biblioteques del país i emparella llibres i vi. A Lleida, David Marín ens parla de l'exposició de l'artista Edith Schaar, que fa vint anys que viu a un poble de les Garrigues.
Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Montse Friasch (que ens parla del llibre La historia del mundo en cien objetos), Jaume Vidal (que ens parla de l'artista Gonzalo Elvira), Maria Palau (que ha conversat amb els galeristes d'El Carme, de Vic), Pilar Parcerisas (que comenta la tradicional nadala de la Fundació Lluís Carulla) i Artur Ramon (que recomana les troballes de la cripta de la llibreria La Central del Raval).