Opinió

la. columna. digital

Carlota Torrents. Agent literària i administradora del web ‘Què llegeixes?'

Llegir ben acompanyat

365 dies l'any, obert 24 hores al dia per comentar, compartir i (des)recomanar llibres i lectures! Aquest lema podria ser el que anunciaria el paradís al lector corrent, de què tant va escriure Virginia Woolf.

Fem un exercici d'imaginació. Primer: una lectora acaba de llegir un llibre que l'ha entusiasmada i té ganes de compartir-ho, però són les tres de la matinada i tothom dorm. Segon: un lector és a la llibreria i dubta de quin llibre comprar-se i, com a pare, també busca alguna cosa que pugui agradar al seu irreductible fill no lector, i no sap per on començar. Tercer: qualsevol lector sempre té algun clàssic pendent de llegir que no solament li fa vergonya confessar que encara no ha llegit, sinó que cada vegada que n'ha reprès la lectura, n'ha desistit, però hi vol posar remei i no sap com.

La resposta de les tres preguntes

Què hi poden fer, aquests lectors, en cada cas? Intentar preguntar als amics, a la mestra o a la bibliotecària? Però sovint aquests amics o prescriptors no són a l'abast, o no aquelles hores de la nit, que no és moment d'empipar ningú per dir-li que se sent com Miss Dalloway! Ah, si Woolf hagués pogut mai arribar a imaginar que una xarxa connectada i immensa de lectors era possible!

La tecnologia, tan enemiga de la protecció de la propietat intel·lectual, tan perillosa en l'errònia difusió del tot-és-gratuït-si-és-digital, té, tots ho sabem, infinites i magnífiques possibilitats de crear les connexions més inversemblants; com ara la creació d'espais internàutics que enllacen lectors de tota mena, edat i condició que llegeixen amb plaer i comparteixen amb passió el que llegeixen i descobreixen. Xarxes socials, blocs d'experts i d'aficionats, piuladors literaris, webs... tots, espais literaris, però pocs amb prou capacitat per donar resposta als nostres lectors com ho podria fer el Què llegeixes?, el primer i més gran fòrum en català de llibres a la xarxa.

El Què llegeixes? ara per ara té més de 14.000 usuaris que hi han entrat, 10.500 llibres que fan més de 110.000 vots. Les xifres són espectaculars. I ho són perquè parlem d'una pràctica íntima, com llegir, passada a la xarxa pública. La lectura és privada, sí, però ha de ser aïllada? No, no cal. Lectors d'Agramunt, Burjassot o Pals poden compartir informació lectora i convertir-se de sobte en prescriptors d'altres lectors. I aquesta és la gràcia.

En un món desbordat per l'accés (inassumible) d'informació, tenir com a prescriptors lectors que comparteixen tot el que llegeixen és un luxe de què tots podem gaudir, des de la biblioteca a Liberdrac, passant per l'escola. Què llegeixes? té molta informació endreçada, classificada i a punt per compartir. Compartint-la, a més, el lector aprèn a (des)triar, llegir i articular el pensament crític. Com diuen els lectors del Què llegeixes?: “Des que sóc al Què llegeixes?, llegeixo més i llegeixo millor.”

Liber- drac
Liberdrac patrocina la Columna Digital. L'actualitat creativa, de lectura i de les llibreries vista amb ulleres digitals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.