cultura

La polèmica nova edició d'‘El quadern gris' de Josep Pla, aquest divendres al Cultura

El suplement d'El Punt Avui ofereix l'avançament editorial del nou dietari de Francesc Parcerisas

També comenta l'obra teatral ‘Historia del zoo', d'Edward Albee

El suplement Cultura, que es distribueix cada divendres amb El Punt Avui, ens ofereix aquesta setmana un extens anàlisis sobre les mancances que Xavier Coromina ha detectat en la nova edició que s'ha fet de l'obra de Josep Pla El quadern gris, a cura de Narcís Garolera.

El Cultura d'aquesta setmana també ofereix dos avançaments editorials. La primera traducció que es fa al català d'una novel·la de David Foster Wallace, L'escombra del sistema (Perifèric). I el nou dietari de Francesc Parcerisas, La primavera a Pequín (Quaderns Crema).

En l'apartat d'articles d'opinió, Vicenç Pagès Jordà (reivindica la figura de l'autora victoriana Elizabeth Gaskell), també hi ha articles de Guillem Cifré, Lluís Llort, Isidre Grau (que recorda l'erotisme de l'obra d'Anaïs Nin, molt superior al d'algunes obres d'èxit actuals), Màrius Serra (que recomana prudència a l'hora d'arraconar paraules), la lingüista Núria Puyuelo, Àlex Manyé i D. Sam Abrams (que qüestiona els poemes que es van llegir en la investidura del president Obama).

Pel que fa les crítiques, Òscar Montferrer recomana la darrera novel·la de de Petros Márkaris, Liquidació final. Lluís Llort elogia la novel·la de Maria Espluga L'Aladern salvatge. Xavier Serrahima comenta l'assaig La conquesta de Catalunya, de Carles López. Jordi Capdevila destaca les virtuts de la novel·la Lluny de Pequín, d'Andrea Rodés. Ferran Aisa comenta la novel·la de títol llarg: El cuaderno perdido, y posteriormente hallado, de Roberto Parodi, d'Enrique Martínez Lapuente. Carlos Zanón mostra les mancances de la novel·la Vidre, de Sam Savage. Jordi Llavina ens recomana el poemari Dol, de Txema Martínez.

En l'apartat de música, Guillem Vidal revisa el Rumours de Fleetwood Mac, coincidint amb el seu 35è aniversari, i repassa altres “discos de divorci” clàssics del rock. Xavier Ferré comenta el llibre dedicat a Els Setze Jutges, de Joan Manuel Escrihuela, David Ferrer i Fermí Puig.

Pel que fa al cinema, Àngel Quintana fa la crítica de Hitchcock, biografia del director interpretada per Anthony Hopkins, i del documental El Mapa, de León Siminiani. Bernat Salvà en presenta el retorn de Schwarzenegger, El último desafío.

Jordi Bordes comenta l'obra teatral Historia del zoo, d'Edward Albee, un drama de relacions entre dos desconeguts que evoca l'animalitat més primària entre dos ciutadans respectables. A més de l'agenda de la setmana, fa la crítica de l'obra El diccionario, de Manuel Calzada, interpretada per Vicky Peña.

Des de Tarragona, Carina Filella, comenta els 20 anys d'aniversari del grup de música tradicional de les Terres de l'Ebre Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. A Girona, Eva Vázquez ens parla del llibre Llibres, monstres i catedrals, que reuneix les conferències impartides a Girona pels cent anys de la publicació de Josafat. Mercè Miralles explica la transformació d'escorxador a biblioteca, la segona de Mataró, que porta el nom del filòleg mataroní Antoni Comas. A Lleida, David Marín ofereix la crònica sobre els 100 anys de la sala de cinema a Tremp.

Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Montse Frisach (que ens parla del llibre Post-War Avant-Gardes between 1957 and 1986), Jaume Vidal (que dedica l'article a una exposició de Mariscal), Maria Palau (que ha conversat amb la galerista Dolors Capdevila), Pilar Parcerisas (que comenta el llibre sobre galeries de Jaume Vidal i Oliveras) i Arnau Puig (que reflexiona sobre la realitat de les imatges).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.