cultura

maresme

Arenys de Munt viurà la sardana més reivindicativa

El municipi maresmenc presenta un extens i complert programa com a primera capital de la dansa catalana

Un centenar d'actes durant un any difondrà també la cultura tradicional i popular

Arenys de Munt, el bressol del ressorgiment de l'independentisme a Catalunya tornarà a prendre protagonisme de país a partir del proper 16 de març. La data coincideix amb la inauguració dels actes com a primera Capital de la Sardana, una iniciativa promoguda i impulsada per la unió de les entitats més potents del sector: la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular. L'extens programa de la celebració inclou, de moment, 82 activitats s'allargaran fins al febrer del 2014. L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis (CUP) considera que la població “especialment el teixit associatiu” ha fet un gran esforç per modelar una efemèride que pretén “sacsejar, renovar i actualitzar aquest sector cultural tan propi del nostre país”. A la Capital de la Sardana hi tindran cabuda ballades, aplecs, concerts, propostes escèniques, conferències i maridatges entre cultura i gastronomia. “La celebració agermanarà també tots aquells àmbits de la cultura popular i de carrer que conformen la nostra identitat nacional, com poden ser els esbarts dansaires, els correfocs, els castellers o les puntaires”, assenyala l'alcalde.

De fet el centenar d'activitats programades inclouen des d'espectacle inaugural de gran format com és la Sardana Universal, de Jordi Pessarrodona a la presentació d'una nova formació com és The New Catalan Ensemble (espectacle amb Andrea Motis i Joan Chamorro); passant pel primer Aplectrònic (Lafaille Cobla&Raph Dumas amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona&House Aborígen) o la Cobla dels Sons Essencials, una revisió de la sardana a càrrec del grup RELK. “Organitzarem els Premis Capital de la Sardana i viatjarem fins a Sant Martí del Canigó per compartir la flama i les sardanes vingudes de la Catalunya Nord”, assenyala.

La capitalitat de la sardana reclama a Arenys de Munt un sobreesforç econòmic –s'apunta un pressupost global de 200.000 euros– que en part s'intentarà pal·liar a través del micromecenatge de la plataforma Verkami. “Volem que l'experiència serveixi per rejovenir un dels nostres símbols més universals i deixar constància de la seva perfecta adaptació als temps que corren”, defensa l'alcalde. A la presentació d'Arenys de Munt com a capital de la Sardana també hi han participat el director general de Cultura Popular i Tradicional, Lluís Puig; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado i el responsable del projecte Capital de la Sardana', Víctor Sallés.

LA XIFRA

82
activitats
confirmades fins ara formen part del programa d'actes de la Capital de la Sardana d'Arenys de Munt

Suport de personatges reconeguts

L'artista Perejaume, la cuinera Carme Ruscalleda o el cantautor Roger Mas són alguns dels noms més coneguts que ja han manifestat el seu suport a la Capital de la Sardana. El primer és el responsable d'una litografia especial per a la celebració on les mateixes lletres de la paraula sardana formen una rotllana. La mediàtica mestressa del restaurant Sant Pau participarà en una activitat gastronòmica i Roger Mas es farà acompanyar per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. D'altra banda, l'historiador Jordi Bilbeny parlarà dels vincles entre bruixeria i sardana; coreògrafs com Cesc Gelabert presentaran un espectacle basat en el Dret a Decidir i el compositor Antoni Mas Bou presentarà la sardana L'Estelada dedicada a Arenys de Munt amb motiu de la capitalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.